В България за последните 100 години е имало 70-80 случая

...
В България за последните 100 години е имало 70-80 случая
Коментари Харесай

Климатолог: Има зачестяване на случаите на торнадо в България

" В България за последните 100 години е имало 70-80 случая на торнадо, за предходната година бяха три-четири. През последните години има зачестяване. Нищо чудно в Европа да има стихии с трагични последици ". Това съобщи климатологът Симеон Матев за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Според него торнадата в Съединени американски щати не са нещо невиждано, само че им предстоят и по-тежки дни. " Заформя се следващ ураган, който ще донесе сняг в северните щати и гръмотевични стихии с торнада в южните. Там е географски уместно за възникването им. Броят им е намалял, само че са станали по-силни ", уточни той.

По думите му от Мексиканския залив и от Канада се сблъскват топли и студени въздушни маси, а тогава в централните и южни щати пораждат мощните стихии, отключващи торнадата. " Периодът на торнадата е сред март и октомври, само че имаше унищожителен вихър през декември, а това се дължи на климатичните промени ", изясни Матев. И добави, че с изключение на топлия и мокър въздух за торнадо е нужно да има и леден въздух от канадските прерии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР