В България ще има нови хотели - в София, на

...
В България ще има нови хотели - в София, на
Коментари Харесай

Бизнесът с хотели: лукс и близки гости

В България ще има нови хотели - в София, на морето, в спа курортите продължава да се строи. Очакват се и доста покупко-продажби със съществуващи в идващите година-две. Затова и е значимо да се подсети, че инвестицията в хотел е инвестиция и в бизнес, а освен в недвижима благосъстоятелност. Ключово е да се зачита какво търсят клиентите. А и без своя личен състав, мениджмънт, бранд и метод на продажби хотелът е просто постройка, сходна на доста други. Освен това, преди да се реши да се влага ли в хотел или не, е добре да се проследят процесите в бранша - от година и половина той минава през радикална промяна, като маржовете на облага падат. Това е късото резюме на полемика с представители на хотелския бизнес на конференцията BalREc 2021, проведена от " Градът медиа груп ".
Хората са ключът
Основното предизвикателство пред вложителите в хотелския бизнес е, че " разноските се резервират и даже нарастват - да вземем за пример тези за електричеството и заплатите се подвигат. В същото време при приходите няма равномерност и предвидимост ", изяснява Живко Иванов, шеф " Управление на активи " в " Галакси инвестмънт груп ", в която са софийските Hilton и InterContinental и няколко комплекса в Слънчев бряг.

Несигурностите, подбудени от коронавирус рецесията, водят до преобладаващи last minute записвания, а клиентите търсят гъвкави политики на резервации и анулации. Това е основна смяна в пазара, който в някои сегменти като морските хотели беше привикнал да разчита на ранни записвания, изяснява Венцислав Танчев, шеф на туристическа организация " Сънтурс " (Wave Resort, хотел " Модус " във Варна).

Хотелите работят в режим " стой, тръгни ". Това прави приходите им спорадични и принуждава мениджърите им да са гъвкави. В същото време е общо упованието, че рано или късно пътуванията ще се върнат в предходните си размери - когато здравната рецесия отшуми и рестриктивните мерки отпаднат. Хората имат предпочитание да пътуват, имат бюджети за задачата, а и туристическото прекарване е от дребното неща, които не подлежат на цифровизация, привеждат причини в бранша.

Хотелиерите осъзнават, че с цел да са изцяло подготвени за момента, в който търсенето се завърне, би трябвало да задържат скъпия си личен състав. И ръководят оперативните разноски с мисъл освен за оцеляването, само че и за бъдещия напредък и развиване. " Изобщо в рецесията работодателите схванаха, че без качествени хора и даже без задоволително на брой хора този бизнес не може да съществува ", прибавя Венцислав Танчев.
Някои взаимни отстъпки са неизбежни
За да овладеят оперативните разноски, които са непрекъснати и нарастват, на фона на цикличните непостоянни доходи, на мениджърите на хотели се постанова да вършат оптимизации. Предлагането се свежда до все по-базисни услуги, до момента в който преди имаше блян и към услуги с добавена стойност. Всичко това малко или доста снижава стандартите.
Капитал - брой 45
" Това, което следя, е едно пренаписване на стандартите с опрощение, че поради коронавирус тази или онази услуга отпада. Причините са разнообразни. Първо, няма кой да достави тази услуга. Хотелиерите стартират да работят с по-малко главно ядро от хора и при нужда да наемат почасово. Второто е, че се концентрират върху част от услугите, най-много базисните. За останалите работят със профилирани сътрудници и оферират при поискване и против доплащане ", изяснява Жулиета Серафимова, общоприет управител на " София хотелс мениджмънт " (грандхотел " Милениум ", грандхотел " София " и бъдещият medical&spa хотел " Кингс валей " до Казанлък).

Тя изяснява със следния образец: " Хората, привикнали едно заведение да работи нонстоп, мъчно одобряват, че то може да има работни часове за обяд и вечеря. Но ние би трябвало да кажем " не, това не е рентабилно за нас ".
Криза при петзвездните хотели
Явлението е изключително очевидно при петзвездните бизнес хотели в София. " Цените се трансформираха в низходяща позиция и притеглят по-нископлатежоспособни посетители. Профилът им в този момент е друг от този на бизнес пътуващите до преди пандемията през 2020 година Затова и пренаписваме себе си и предоставяме услуги по питане според от това и с какви чиновници разполагаме ", споделя Елица Величкова, общоприет управител на Sense Hotel в София. Като прецизира, че изборът да понижат цените е техен.

Градските хотели пет звезди в София са един от най-губещите сегменти около пандемията. Върху тях директно рефлектира спадът в бизнес пътуванията. По експертни оценки хотелите пет звезди са прекалено много за търсенето, за разлика от тези четири и три звезди. " Освен това България като дестинация е подценена и цените на градските хотели в петзвездния сегмент са извънредно ниски спрямо тези в Източна Европа. Срамно и обидно е, че цената на нощувката е колкото две закуски, само че тя е такава, на каквато можем да намерим клиенти ", споделя Жулиета Серафимова.

По нейна оценка в сегмента има доста качествени вложения, само че е пропуснат шансът той да завоюва позиции на интернационалните пазари преди рецесията. Отчита го като пропуск по-скоро на държавно, в сравнение с бизнес равнище. " Пандемията занули нещата, изпаднахме доста обратно в класацията и занапред ще берем плодовете на това проспиване ", прибавя тя.

Иначе като световна наклонност се чака ножицата сред първокласното хотелиерство и всеобщия туризъм от ден на ден да се разтваря. Добрите дестинации, хотели и самолетни компании да стават по-скъпи, като ще продължи да има и на ниска цена всеобщ туризъм.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Свят 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коронавирус По-малки маржове и диверсификация
" Това, което научават вложителите, е, че би трябвало да разчитат на по-малки и непостоянни маржове на облаги и това е бъдещето. И второто - да диверсифицират портфолиото си от услуги и да не залагат в никакъв случай единствено на един кон ", споделя Живко Иванов.

" Доскоро това да не работиш беше напълно немислимо. Но в хотелския отрасъл към този момент има нова парадигма и тя постанова да се мисли за диверсификация ", споделя Деян Тодоров, зам.-мениджър " Хотели, консултиране и оценки " във Forton/Cushman&Wakefield. На равнище портфейл разнообразяването значи да имаш и градския пазар, и морския. На равнище хотел - повече и разнородни услуги, излизане на нови пазари. Но и да се мислят благоприятни условия хотелските активи да бъдат употребявани за нещо друго, да се търсят близки ниши - дълготрайно отдаване на жилища чартърен, домове за възрастни хора и прочие, разяснява той.

Новата обстановка постанова и при проектирането на хотелите да бъде закодирана по-голяма повсеместност. Те да не бъдат въображаеми като артикул за избран пазар - английския или немския, нито да са насочени единствено към избран вид посетители, да вземем за пример идващите от летището с туроператори. Хотелите би трябвало да могат да дават отговор на внезапни завои в търсенето като настоящия към районните пазари. От хотели на ол инклузив би трябвало да могат да станат такива с заведения за хранене а ла карт, които работят в друг режим и с друга скорост, добави Тодоров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР