В България се губят 57 на сто от 872 млн.

...
В България се губят 57 на сто от 872 млн.
Коментари Харесай

57% са загубите на вода у нас

В България се губят 57 на 100 от 872 млн. куб. метра подадена вода по тръбите в страната, демонстрират данни на Националния статистически институт за 2021 година във връзка вчерашния Международен ден на водата. Иззетите пресни води са били 5,212 милиарда куб. м, от които 91 на 100 са били повърхности, а 9 на 100 - подземни. В този интервал в страната е имало 176 настоящи селищни пречиствателни станции за отпадъчни води.
Над 12 милиарда лв. са нужни за замяна на ВиК мрежата в страната, демонстрират плановете на Министерство на регионалното развитие, основани на оценки на Световната банка. По данни на ведомството към юли 2022 година 35 000 души у нас са били наранени от неналичието и режима на питейна вода. Според разнообразни ранглисти страната е водач в Европейски Съюз по загуба на вода.
Броени месеци преди финала на Оперативна стратегия " Опазване на околната среда 2014-2020 " ВиК плановете, които съставляват основна част от цялата стратегия, са изпълнени едвам на 63%, съобщи пред БНР инж. Иван Моллов, зам.-председател на Камарата на строителите в България. Той е безапелационен, че тези планове би трябвало да се осъществят, като за индексацията им са нужни 450 млн. лева " Ако не успеем да ги приключим обаче, има огромна заплаха да се наложи да връщаме парите, които към този момент сме получили по линия на еврофинансирането ", предизвести той.
" В последните години ВиК инфраструктура се построява главно с финансиране от Европейския съюз. Това е последната година, в която може да се разплащат средства и да се финансират тези планове с пари от Европейски Съюз ", изясни инж. Моллов.
Според него осъществяването на плановете по програмата е съвсем невероятно поради стремглавото повишаване на строителните материали. Увеличението на цените надвиши 50%, а в някои случаи - над 100%. ВиК материалите са поскъпнали с 45-50%. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР