В България са открити заровени оръжия, а в Германия са

...
В България са открити заровени оръжия, а в Германия са
Коментари Харесай

В найлонов чувал под дърво. Открити ли са оръжия на Хамас в България

В България са открити заровени оръжия, а в Германия са арестувани хипотетични членове на Хамас. Каква е връзката?

В средата на декември трима души минават от Полша в Германия. Изглеждат съмнително - споделят, че са отишли на къса разходка в Полша, да заредят по-евтино гориво, само че в това време носят лопати, облеклата им са изцапани с пръст, а малко откакто минават границата, стопират на бензиностанция да заредят.

Впоследствие немската полиция арестува и тримата, а четвърти човек е арестуван в Ротердам. Обвиненията към тях: че са търсели в Полша зарит подземен тайник с оръжия на Хамас - палестинската формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и десетки страни. С тези оръжия те са възнамерявали да извършат набези против евреи в Германия .

След задържането им, немските служби за сигурност стартират да търсят депото за оръжия в Полша, само че по този начин и не го намират.

Над три месеца по-късно обаче в историята се появява името на България . В сряда няколко немски медии оповестиха, че тайник със заровени оръжия е бил открит в Южна България. Смята се, че те са скрити точно от Хамас за да бъдат употребявани за набези против евреи в Западна Европа.

Информацията към момента не е публична доказана публично от немските управляващи, само че беше оповестена от няколко разнообразни немски медии, които се базират на свои източници без значение една от друга. Всичко това се случва на фона на войната, която против палестинската формация Хамас. Тя стартира след на групировката на 7 октомври.

Свободна Европа изпрати запитвания до Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и прокуратурата, с цел да получи удостоверение и повече информация за случая. До публикуването на материала отговор имаше единствено от прокуратурата, която обаче нито удостовери, нито отхвърли информацията за открити оръжия на Хамас на българска територия.
Кои са арестуваните в Германия?
Твърди се, че четиримата арестувани са били инструктирани от военното крило на Хамас в Ливан да намерят под земята склад в Европа, след което да пренесат оръжията в Берлин и да бъдат в подготвеност да ги употребяват при възможни офанзиви против еврейски институции.

През януари управляващите в Израел, която разгласи война на Хамас, разгласиха информация за хипотетична мрежа на Хамас в Европа.

Немското издание заяви, че трима от арестуваните в този момент са живели в Германия от доста години, а четвъртият е нидерландски жител, както и че са били видяни от немските служби на влизане от Полша.

Предполага се също, че най-малко един от тях е бил доста непосредствен до Халил ал-Хараз - някогашен зам.-командир на ливанското крило на Хамас, който беше погубен при израелска офанзива с дрон преди няколко месеца.
Какво откриват немските служби
написа, че Федералната работа на престъпната полиция е разкрила в телефона на един от арестуваните фотоси с няколко револвера, пълнители и други елементи от оръжия.

По цифровите следи на фрагментите проверяващите съумяват да локализират няколко огнестрелни оръжия, които по-късно са открити заровени в найлонов чувал под дърво в Южна България, написа Шпигел.

Шпигел и немската социална телевизия АРД даже разгласиха фотоси от телефон, на които се твърди, че се виждат точно нещата, открити в чувала в България - револвер и пълнители.

Остават и съмненията за склад на Хамас в Полша, където арестуваните са пътували няколко пъти, само че досега няма доказателства за това. Тагесшау оповестява, че през последните дни немски следователи претърсват оръжейни хранилища в цяла Европа, а в Полша са създали няколко несполучливи опита да открият въпросния склад взаимно с полската полиция.
Какво знаем за българската връзка
Тагесшпигелсъобщава, цитирайки Франс прес, че българската полиция е конфискувала оръжията, като част от тях към този момент са били почнали да ръждясват. Твърденията към момента не са доказани от българските управляващи.

По информация на през предишния месец е открит контакт сред немските и българските служби по този въпрос, а на 28 март край Ямбол е открит склад с огромно количество боеприпас.

От прокуратурата обаче споделиха за Свободна Европа, че нито могат да потвърдят, нито да отрекат връзка сред акцията в Ямбол и написаното в немските медии.

След огромното набези на Хамас над Израел, при което бяха убити 1200 души, а 240 взети за заложници, в Европа беше регистриран растеж на антисемитските прояви. Службите съответно в Германия оповестиха още през октомври, че се приготвят за стягане на обстановката със сигурността. Войната в Газа продължава към този момент 6 месеца, като броят на убитите палестинци доближи 32 000 души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР