В България пълен локдаун никога не е имало и се

...
В България пълен локдаун никога не е имало и се
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Моловете бяха затворени, защото хората ги ползват за разходки

„ В България цялостен локдаун в никакъв случай не е имало и се надявам, че няма да има. Мерките бяха безусловно навременни по прилика със спазването на интернационалните протоколи. Когато заболелите стигнат 600 на 100 хиляди, тогава се подхващат ограничения във връзка с затваряне на някои браншове. Това направи и България. Други страни стигнаха до този индикатор по-рано и надлежно вкараха ограниченията по-рано. България стигна до него по-късно, което бе добре за стопанската система. “ Това съобщи пред министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Той изясни, че моловете са затворени, защото хората ги употребяват за разходки.

„ Анализът на Националния действен щаб не вижда проблем в самата работа на моловете, а в това, че в този сезон хората ги употребяват като паркова среда за разходки. Проблемът не е в извършването на покупки. “, отговори Борисов на въпрос за какво моловете са били затворени, само че не и огромните търговски центрове.

Дали ще има разхлабване на ограниченията у нас ще стане ясно след четвъртък – 17 декември, когато здравният министър и всички останали министри ще показват анализите си, посочи Борисов.

По думите му т.нар кредитна почивка оказва помощ доста на бизнеса, като тя ще бъде допълнена и с други ограничения.

Той изясни, че икономическите ограничения са ориентирани първо към дребния бизнес и най-засегнатите, които са на първа линия. „ След това влияем върху всички останали и работим в по-дълъг проект върху преструктуриране на цялата стопанска система “, добави той.

„ Само Министерството на труда и обществената политика и Министерството на стопанската система вложиха в бизнеса над 1 милиарда и 100 млн. лв.. Това обаче не са всички ограничения, тъй като имаше доста ограничения и в бюджета – над 2 милиарда лв., които стигнаха до стопанската система. Извън тях имаме голям размер сертифицирани планове по закона за поощряване на вложенията. Всичко това стига до българката стопанска система “, съобщи икономическият министър.

„ Българската стопанска система има пет фронта, по които се показва доста добре. Безработицата е по-ниска от междинното равнище за Европейски Съюз, а потреблението в структурата на Брутният вътрешен продукт резервира своите стойности и даже пораства. През третото тримесечие получаваме сигнали за възстановяване на вложенията. Следват финансовата непоклатимост на страната и буферите, които имаме в бюджета, както и оценките на интернационалните рейтингови организации “, добави Борисов.

По думите му растежът на безработицата при започване на декември е бил предстоящ като резултат от новите ограничаващи ограничения.

Само по мярката „ 60/40 “ сме избавили 250 000 работни места, регистрира министърът на стопанската система.

Борисов разгласи още, че се чака в сряда Министерският съвет да гласоподава плана за основаването на държавни бензиностанции.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР