В България няма ясни механизми, които да гарантират спазването на

...
В България няма ясни механизми, които да гарантират спазването на
Коментари Харесай

Ожени се в София и плати на Ким Чен Ун!

В България няма ясни механизми, които да подсигуряват спазването на интернационалните ограничавания против КНДР

© Надежда Чипева Още по тематиката
Макар някои да съпоставят броженията на Корейския полуостров с Кубинската ракетна рецесия от 1960-те, обстановката надалеч не е толкоз взривоопасна
11 авг 2017
Ограниченията са поради следващите ракетни проби
7 авг 2017
Северна Корея за пръв път изстреля междуконтинентална балистична ракета, само че към момента не заплашва континенталната част на Съединени американски щати
14 юли 2017
Конфликтът на Корейския полуостров
29 апр 2017

- Организация на обединените нации наложи нови наказания против Пхенян, с които се лимитира потреблението на дипломатически здания за други цели.

- Наемателите на севернокорейските здания в София обаче не престават да си ги употребяват без проблем.

- Никой не знае точния брой севернокорейци, които влизат в България
Планирали сте сватбата си. Знаете какъв брой посетители ще има, каква музика, къде е най-хубавото място за фотоси, даже сте избрали зарята. И към този момент сте платили на Ким Чен Ун. Да, севернокорейският деспот със смешна прическа може и да стои зад най-важния ви ден, в случай че сте го възнамерявали на едно несъмнено място в София.

Бившата постройка на севернокорейското посолство, в този момент известна като " Резиденция Тера ", постоянно приютява събития на елементарни хора и на звезди като Слави Трифонов, Емилия и Борис Дали, Гери-Никол и други. Построената през 80-те години на предишния век постройка на Корейската народно-демократична република (КНДР) се намира в " Младост " 1, тъкмо над " Дървеница ", на колелото на тролей 5, и съседите й от години са очевидци на шумни зари, радостни празненства и фойерверки.

Това е една от двете здания, които са разполагаем на Пхенян в София. Другата се намира малко по-надолу, в прилежащия квартал " Дървеница ", и в част от нея също има частен жител - компанията " Технологика ". И с двете здания има евентуален проблем.

Конфликтен хазяин

На 9 септември 2016 година край село Пунгйе-ри в североизточната част на Северна Корея режимът на Ким Чен Ун прави следващия си под земята нуклеарен опит. Провокацията на Пхенян получава корав отговор - на 30 ноември Съветът за сигурност към Организация на обединените нации приема Резолюция 2321 (2016), в която постанова спомагателни наказания против КНДР поради тестванията.

В 17-страничния документ със наказания участва необятен набор от ограничаващи ограничения, от възбрана за импорт на мед, никел, сребро и цинк от КНДР до отвод от обслужване на севернокорейски самолети. Налагат се инспекции на учещите в трети страни жители на КНДР, с цел да не им се разрешава да записват специалности, които могат да допринесат за развиването на нуклеарната и ракетна стратегия на страната. Ограничава се и броят на дипломатическите чиновници на КНДР в трети страни - съгласно информация на българското Министерство на външните работи (МВнР) двама севернокорейски дипломати към този момент са били дефинитивно изпратени от България, без на техните места да бъдат допускани нови назначения.

Освен това на посолствата на Пхенян се не разрешава потреблението на недвижими парцели, благосъстоятелност на КНДР, за други цели с изключение на за дипломатическа активност. България е съвносител на резолюцията на Организация на обединените нации и твърди, че " подхваща всички нужни ограничения за осъществяването " ѝ, написа в прессъобщение на Министерство на външните работи от месец март т.г. С други думи, в нито една от двете здания не би трябвало да има наематели, които да извършват комерсиална активност и да заплащат на КНДР за обектите. Това явно не е по този начин.

Какво се работи на севернокорейска земя

Двата големи дипломатически комплекса на КНДР в София са издигнати през 80-те години на предишния век и заемат повърхност от 3315 кв. м в квартал " Дървеница " и 5920 кв. м в " Младост " 1. В първия имот са издигнати две посолски здания, а във втората - една.
Една от постройките, принадлежащи на севернокорейското посолство - на ул. " Софийско поле ", се наема от българската ИТ компания " Технологика "

Фотограф: Надежда Чипева
В постройката в " Дървеница ", която е отделена от главната посолска постройка и от общежитието, от над две десетилетия има еднакъв наемател. Това е ИТ компанията " Технологика ". Още в края на 1990-те тя заема постройката на ул. " Софийско поле ". Според изпълнителния шеф на компанията Огнян Траянов, с който " Капитал " беседва, компанията е предизвестена от Министерство на външните работи още при започване на март, единствено няколко дни откакто наложеният санкционен режим влиза в действие при публикуването му в формалния вестник на Европейски Съюз. Тъй като обаче " Технологика " е почнала ремонт на остаряващата постройка за своя сметка и е подписала дълготраен контракт за наем с посолството на КНДР, съгласно Траянов КНДР и компанията му са се разбрали да прекратят заплащането на наема, само че без да ги гонят от постройката - в противоположен случай дипломатите от Пхенян ще дължат сериозна наказателна клауза. " Те по този начин или другояче са заинтригувани да им поддържаме постройката, като се пренесохме там преди 21 години вътре бе безспорна съсипия ", изясни изпълнителният шеф на българската ИТ компания. Месечният наем на двуетажната постройка е бил " под 10 хиляди лева ", по думите на Траянов. " Тези пари отиват за поддръжка на посолството и дипломатическите чиновници, едва ли биват изпращани към КНДР и е неуместно да считаме, че подкрепят нуклеарната им стратегия ", счита някогашен чиновник на Министерство на външните работи, който избира да не бъде назоваван.

Другата, по-голяма постройка се намира на дипломатическия полумесец по бул. " Андрей Сахаров ", единствено на 15-минутна разходка пешком от първата. Там се намира залата за събития " Резиденция Тера ", в която се провеждат сватби и други събития, както и клиповете на гореописаните реализатори. От уеб страницата на резиденцията се виждат многочислените публикации, фотосесии и събития, които са направени там. На кого обаче се заплаща наемът, не излиза наяве.
Другата постройка на бул. " Андрей Сахаров " в кв. Младост е централа на конгломерата " Тера Груп "

Фотограф: Надежда Чипева
В имотния указател няма сведение за контракт чартърен на този адрес, само че има информация, че парцелът е бил трансфериран на предписание на регионалната администрация в София. Оттам разясниха сбито, че имат " акт за частна държавна благосъстоятелност за земята (поземлен парцел, парцел) с предоставени права на Министерство на външните работи, с отстъпено право на градеж и право на прилагане на КНДР, за което има подписана конвенция сред Министерство на външните работи и КНДР. За постройката върху този имот следва да се обърнете към Министерство на външните работи ". От Министерство на външните работи не загатнаха съответно с кои компании са се свързали, само че настояват, че " всички страни са известени " за налагането на рестриктивните мерки. От посолството на КНДР в София не пожелаха да дадат коментар за " Капитал " по телефона и не дадоха отговор на заложените по електронната поща въпроси.

Според ДАКСИ на същия адрес са регистрирани 16 компании. Повечето от тях са от кръга компании към старозагорския консорциум " Тера груп ", който се занимаваше със строителство и други действия, преди да бъде разгласен в неплатежоспособност през 2016 година (виж карето) Повечето от фирмите са с шеф или притежател притежателят на " Тера " Динко Иванов Пенев и дъщерите му Жулиета и Иванета. Най-ранната регистрация на този адрес е от 2009 година и е на " Мехстрой ", компания, която преди 2009 година е благосъстоятелност на Пенев, а след това е трансферирана на Михаил Ганчев.

Самата " Тера резидънс " е записана през 2014 година със притежател Иванета Пенева. Опитите на " Капитал " да се свърже с нея през телефоните на няколкото компании, които са регистрирани на нейно име и (някои от тях) на същия адрес, останаха несполучливи. На единствения телефон, на който ни бе отговорено - този за резервации на " Резиденция Тера " - млада дама, която отхвърли да се разпознава, съобщи, че няма по какъв начин да получим информация по отношение на изискванията за наем от посолството на КНДР и че празненство центърът " не се свърза с тях, политически или както и да е ". На въпрос дали приказва за посолството на Северна Корея или за " Тера груп ", дамата съобщи: " И двете. " След това отхвърли Външно министерство да се е свързвало с тях.

Труден надзор освен в България
Кои са " Тера "
Към 2008 година консорциумът " Тера груп " нашумява около дейния бизнес, който развива в Казахстан, където строи в новата столица Астана. В структурата на консорциума влизат над 40 компании с друг предмет на активност - от развъждане на прасета до медии. Негова благосъстоятелност бе мимолетно оживялата кабелна телевизия " EBF стопанска система ", която също беше на адреса на посолството. " Тера груп " и нейните дъщерни сдружения са измежду най-големите производители на инертни материали, употребявани при строителството на пътища в България.
Проблемът е, че не наподобява да съществува механизъм, който да управлява осъществяването на глобите след уведомяването на компаниите и посолствата от Министерство на външните работи. От Министерски съвет обявиха за " Капитал ", че няма правна опция да одобряват със свое решение правилник за използването на глобите. И на процедура все още се разчита на положителната воля на компаниите и севернокорейските дипломати, с цел да се подсигури прекратяването на заплащанията към посолството. " Ако намерите някоя страна, която да ползва на 100 % глобите, кажете ни ", подвигна плещи пред " Капитал " чиновник на Министерство на външните работи, който разбираемо не желае да бъде назоваван. Липсата на информация за дейностите на Северна Корея се разгръща и над броя на хората, които режимът е изпратил в България (виж карето).

България сигурно не е неповторим случай. В материал на Bloomberg отпреди месец е разказана сходна обстановка със здания, благосъстоятелност на севернокорейското посолство във Варшава, където са ситуирани звукозаписно студио и финансова компания. И там опитите за връзка с наемателите са блъснали на камък. В берлинските здания на локалното севернокорейско посолство пък е бил ситуиран на ниска цена хостел, като притежателят му - също като този на " Технологика " - е декларирал, че е реализирана сделка с представителите на КНДР за заледяване на заплащанията на наеми. Проблемът с урегулирането на връзките с огромните източноевропейски посолства на КНДР е, че страни като България имат еквивалентно огромни представителства в Пхенян, което ги задължава да дават същия размер територия. Освен това България е една от едвам седемте европейски страни, които имат посолства в Пхенян, а и обичайно поддържаме относително топли връзки с КНДР, тъй че цялостното късане на връзки не е прекомерно добра концепция.

Така че, в случай че желаете да се ожените на севернокорейска територия, ще можете да го вършиме. Просто ще би трябвало да имате поради къде отива наемът.Колко севернокорейци са в България

Никой не знае. " Капитал " изиска данните за издадените визи, визитите и броя на непрекъснато или краткотрайно пребиваващите жители на КНДР в България от три институции - Националния статистически институт (НСИ), Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи. Интересно е голямото (10 пъти) разминаване сред данните на Министерство на вътрешните работи и Национален статистически институт за предходната 2016 година и за първите четири месеца на тази година. Според първите става дума за към 120 души, а съгласно вторите - за 1200 (виж таблицата по-долу).

От двете институции на два пъти потвърдиха, че няма печатна неточност при предаването на данните, а от Национален статистически институт също настояват, че вземат данните си от Министерство на вътрешните работи. Като се има поради броят на получените визи, разминаването става още по-необяснимо и заради сложната връзка през заявки за достъп до социална информация, не успяхме да разберем от кое място произтичат тези разлики.

Ако в действителност на българска територия предходната година са влезнали съвсем 1200 севернокорейци, въпросът е какво вършат те тук и дали са останали или траяли към Европа. Севернокорейската страна постоянно изпраща служащи, които да се трудят в чужбина и да изпращат пари назад към страната - сходни случаи има в съветски дърводобивни компании в Сибир, както и в китайски мини, както сподели следствие на Reuters от 2016 година Дори в Европа наемането на севернокорейци не е изключено - предходната година следствие на полския клон на VICE разкри, че над 1900 служащи от КНДР са работили в Полша в интервала 2000 - 2016 година, при доста тежки условия. Освен това в отчет на специфичния рапортьор на Организация на обединените нации за правата на индивида в КНДР от 2015 година се твърди, че над 50 хиляди севернокорейци работят отвън страната и докарват на режима сред $1.2 и $2.3 милиарда годишно. Илюстрация Автор: Капитал Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР