В България ние не обичаме конкуренцията. Предпочитаме да има някакви

...
В България ние не обичаме конкуренцията. Предпочитаме да има някакви
Коментари Харесай

Бивш министър: 77-те милиона глоба на БЕХ ще бъдат най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката

В България ние не обичаме конкуренцията. Предпочитаме да има някакви монополни сдружения, които държат позиции и те са си наши. Това сподели някогашният длъжностен министър на околната среда Юлиан Попов, в ефира на БТВ.

Той добави, че няма по какъв начин Европейска комисия да желае приватизация. „ БЕХ би трябвало да подсигурява, че ще сътвори конкурентна среда за опериране на газовия пазар, само че не го е направила “.

Думите му са във връзка санкцията от 77 милиона евро, наложена на БЕХ поради монопол.

"Това че е част от националната сигурност е цялостен мит. Санкциите са ориентирани в посока, с цел да се развие пазарна среда посредством газов хъб. Можем да бъдем съдени за пропуснати изгоди. Тези 77-те милиона несъмнено ще бъдат най-добре изхарчените пари, в случай че доведат до действителни изгоди в енергетиката “, съобщи Попов.

Той напомни, че предходната година Народно събрание гласоподава решение срещу това решение на Европейска комисия. „ Тогава 179 депутати отхвърлиха очевидното. Народните представители като че ли седяха 5 години пред клетката на жирафа и най-после споделиха, че такова животно не съществува. На какво съображение се гласоподава срещу това, че явно има нарушаване? Нарушението на БЕХ не би трябвало да се повтаря, тъй като няма да е в интерес на българския консуматор. Важно е да има инфраструктура и пазар - върху това би трябвало да се съсредоточим “, съобщи някогашният длъжностен министър.

Относно газопроводът „ Турски поток “, Юлиан Попов съобщи, че би трябвало да подсигуряваме, че този газ ще влезе в българската газопреносна система, което към този миг не е ясно. Освен това би трябвало да се подсигурява, че достъп до тази газ ще има всеки, който желае, с цел да няма монопол “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР