В България не обръщаме достатъчно голямо внимание на превенцията на

...
В България не обръщаме достатъчно голямо внимание на превенцията на
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Премиерът има нужда от юрист, който да го пази от популистки решения

В България не обръщаме задоволително огромно внимание на предварителната защита на престъпността. Тя се поражда по социално-икономически аргументи. Нашият Наказателен кодекс е добър. Ако се ползва добре, ще е ефикасен. Това сподели специалистът в криминалистиката проф. Петя Шопова по тематиката за битката с престъпността в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Тя обърна внимание, че не се следи дали работи пробационната система на наказаните лица, изтърпели наказването си у нас.

Бащата на убитата Андреа: Много ми е тежко, министър председателят ми даде обещание смяна на закона

„ Още през днешния ден министър председателят би трябвало да откри добър правист, който да го поучава и да го защищава от оферти, които са на гребена на популизма и на ръба на закона “, разяснява някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов. Повод за думите му стана предлагането за светкавични законови ограничения за предотвратяването на тежки закононарушения.

„ Решението е всички органи в страната да правят своята работа. Когато приказваме за противопоставяне на престъпността, надали отговорността може да се трансферира единствено на един орган. Не може да се криминализира всичко “, акцентира Йорданов, който е правист.

„ Може би към този момент сме позабравили за ограниченията, заложени в програмата Десетилетие на ромското включване “, сподели той.

Шопова добави, че с цел да бъдат решени проблемите, би трябвало да се подходи сложно. Трябва да се стъпи на здрава основа, на криминологични проучване.

„ У нас към този момент не се вършат такива разбори на незаконния контингент. Сега единственото място, в което се събира информация и се вършат разбори е ВКП. Когато се престъпва към изменение на закон в наказателното право, би трябвало да се откри какви са трендовете. Причините за престъпността не могат да се лекуват с промени в Наказателен кодекс “, акцентира тя.

„ В обитаемоте места би трябвало да има полиция. Системата на Министерство на вътрешните работи би трябвало по този начин да се подреди, че хората, които всеки ден се борят с престъпността да са повече и по-подготвени “, предложи проф. Петя Шопова.

Вътрешна македонска революционна организация: Промените „ на парче “ в Наказателен кодекс няма да спрат тежките закононарушения в България

Йорданов сподели че когато приказваме за кадровата обезпеченост на Министерство на вътрешните работи, има един бюджет, който смущава обществото, само че той стига само за погашение на заплатите на чиновниците. Трябва да се ревизира по какъв начин се разходва този запас. Много значимо е чиновниците да бъдат оставени да работят умерено и да знаят, че има отбрана. Много закононарушения от последните дни, припомнят на такива от предишното. Хубаво е да имаме памет за предишното, с цел да не се повтарят те в бъдеще “, сподели още някогашният вътрешен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР