В България наблюдаваме покачване на случаите на COVID-19. В Европа

...
В България наблюдаваме покачване на случаите на COVID-19. В Европа
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Подценяваме опасността, затова имаме ръст на новозаразени

В България следим повишаване на случаите на COVID-19. В Европа сме измежду водещите страни по брой болни на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните ограничения. Като че ли подценяваме заплахата. Това разяснява пред БНР министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов  Костадин Ангелов Костадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 година Завършва Медицинския университет в София през 2004 година.

По думите му контролът върху инфекцията е сполучлив, защото има задоволителен брой болнични кревати, реанимационни кревати, задоволително количество персонални защитни средства.

Разработили сме проект, който ще представим на Министерски съвет през идната седмица. В проекта е разказано всичко, направено досега. Разписали сме ясни критерии, когато достигнем избран брой, какъв брой кревати отваряме, знаем какъв брой инсталация имаме… По европроект следва да закупим апарати, които ще раздадем на общинските лечебни заведения. Постепенно приготвяме системата си, ако се появи по-голям напън, изясни той.

Здравният министър акцентира, че най-трудно е намирането на пресечна точка на всички ползи, тъй като има здравна, обществена, икономическа, даже политическа позиция във връзка с ковид.

Всяко решение го вземаме след задълбочена полемика, след явен разбор. Следим цифрите, въз основата на които вземаме осведомени решения, уточни проф. Ангелов.

,,Средното увеличение на клиничните пътеки ще бъде с към 10% от 1-ви август. За всички на първа линия спомагателните пари са обезпечени до края на годината, като общата сума е 107 млн. лв., а описите се подават от шефовете на лечебните заведения и от шефовете на структури'', разясни още министърът на опазването на здравето.

Проф. Ангелов показа, че си е сложил явен приоритет за националната здравна осведомителна система. Той изрази вяра, че до края на годината ще бъдат подготвени електронната рецепта и електронните посоки.

Другата седмица следва среща сред екип на министерството и Информационно обслужване, на която ще се показват всички функционалности на системата. Ако проработи тази система, ще можем да получаваме информацията в действително време, означи той.

Накрая здравният министър увери, че във водите на река Марица в Хасковско няма никакво замърсяване, че ситуацията е следено и се чака до края на деня да бъде възобновено водоподаването до всички наранени обитаеми места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР