В България има много манастири, които са просъществували до наши

...
В България има много манастири, които са просъществували до наши
Коментари Харесай

Този манастир е истинско наследство! Ето какви богатства имаме по българските земи (СНИМКИ)

В България има доста манастири, които са просъществували до наши дни, а водят началото си от далечното минало. Освен, че в множеството от тях сега живеят монаси, манастирите са знак на вярата ни и са едни от местата, с помощта на които сме се съхранили като народ по време на турското иго. Такъв е и Земенският манастир. Той обаче е на цели 9 века. Смята се, че е издигнат в интервала 11-12 век и до ден сегашен към момента съществува. Той е част от културно-историческото завещание на България и е под опеката на ЮНЕСКО. Празникът на манастира се празнува на 20 май всяка година и събира както локални, по този начин и хора от всички краища на страната. Това честване се практикува от съвсем 2 века насам. Първият празник се е състоял през 1860 година, когато Земенският манастир е бил реставриран.
 Този манастир е същинско завещание! Ето какви благосъстояния имаме по българските земи (СНИМКИ)  Този манастир е същинско завещание! Ето какви благосъстояния имаме по българските земи (СНИМКИ)

Интересна специфичност на святото място е, че в никакъв случай през вековната си история, Земенският манастир Свети Йоан Богослов не е горял, до момента в който оградата, а също и близките постройки са. Това го прави неповторим, поради времената, в които е съществувал. И въпреки през днешния ден в манастира да няма монаси, които да живеят там, мястото остава едно от най-посетените родни забележителности.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР