В България има 4 милиона превозни средства. Затова се търси

...
В България има 4 милиона превозни средства. Затова се търси
Коментари Харесай

Депутатът Иван Вълков пред Труд: В България има 4 милиона превозни средства, търси се най-добрият варинт на Закона по пътищата

В България има 4 милиона транспортни средства. Затова се търси най- положителният вид за Закон за придвижване по пътищата. Търсим потребни оферти, който да използваме и проучваме, с цел да се уточняват наредбите, касаещи придвижването по пътищата в България – нещо, което визира директно всеки един от нас. Това сподели националният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков пред “Труд” след на необятното разискване на новите законопроекти, отнасящи се до придвижването по пътищата в България, извършено в Бургас.

В качеството си на член на Комисията по превоза в 44-то Народно събрание и специалист, той провежда полемиката, която е част от серия срещи по отношение на плановете за Закон за придвижване по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства.

„ Към момента имаме един доста огромен закон с доста отговорности, споделени сред Министерство на вътрешните работи, Министерствата на превоза, районното развиване, опазването на здравето и образованието, а взаимоотношението сред всички тях е изключително комплицирано. “ – съобщи Иван Вълков. За това приказва и фактът, че единствено за последните 15 години, законът е провенян над 90 пъти.

Новите оферти не са единствено на народните представители, те са свързани с унифициране с Европейското законодателство, изясни още депутатът. Той разяснява, че въпрос на диспути е и това до какъв брой години може да се кара. От една страна в случай че човек стигне избрана възраст, би трябвало да сяда доста рядко зад кормилото. Но от друга- в случай че е здрав и няма проблеми, би трябвало ли да се лимитира правото му да ръководи автомобил.

Основен отговарящ за новия Закон за придвижването по пътищата е Министерство на вътрешните работи. Там попадат административно-наказателните разпореждания т.е. наказванията, санкциите и глобите, които са свързани с неспазването на закона и контрола по пътищата, осъществяван върху водачите на моторни транспортни средства и върху тяхното техническо положение. Другите два проектозакона – Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства, ще попаднат под обсега на Министерството на
превоза. При разделянето и специализирането им се цели разграничение на функционалностите, отговорностите и контрола.

Предложените нови текстове разказват ясно отговорностите по ремонтите и поддръжката на моторните транспортни средства както и закупуването на аварийните елементи посредством съставянето на електронни регистри.

Едно от съответните оферти, е и премахването на условието за надпис „ Погледни “ на пешеходните пътеки вид „ Зебра “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР