В България е задържан мъж, издирван чрез Интерпол от Казахстан

...
В България е задържан мъж, издирван чрез Интерпол от Казахстан
Коментари Харесай

България задържа казахстанец от Ислямска държава“

В България е арестуван мъж, търсен посредством Интерпол от Казахстан поради интензивно участие в интернационалната терористична организация " Ислямска страна ", явяваща се поделение на " Ал Кайда ", оповестиха от Окръжна прокуратура - София.

Мъжът е на 60 години, казахстански жител, с букви К.Б. Той е арестуван за непрекъснато в ареста.

От прокуратурата оповестяват, че през 2015 година К.Б. отпътувал от Казахстан за Сирия, където е минал през курс на бойно образование във боен лагер на терористичната организация на границата сред Турция, Ирак и Сирия. Участвал е във въоръжени акции срещу законните сирийски и иракски управляващи. Пропагандирал, привличал съидейници и взел участие в „ заветен джихад “.

По данни на правосъдните управляващи в Казахстан мъжът е правил незаконните дейности от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat.

Първоначално мъжът е бил арестуван на 07.05.2023 година при гранична инспекция, по време на която се показал с имената М.О., употребявайки фалшифициран украински паспорт, допълват от прокуратурата.

Самоличността му е била разкрита по резултати от систематизирани заключения от негови изказвания, направена лицева идентификация, в това число и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна информация.

Случаят е бил докладван на Районна прокуратура - Костинброд, която го притегли в качеството на обвинен за осъществено документно закононарушение и задържа за период до 72 часа.

Впоследствие в Окръжна прокуратура – София е постъпило разпореждане на Върховната касационна прокуратура за предприемане на дейности по реда Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Той е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно задържане за следваща екстрадиция с оглед осъществяване на наказателно произвеждане.

Предстои да се организира правосъдно произвеждане по екстрадицията на казахстанския жител.

Екстрадиционното произвеждане по отношение на К.Б. продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР