В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но

...
В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но
Коментари Харесай

Кметът на Сопот: Преди две години община почти нямаше, сега работим за възход

В България постоянно приказваме и обръщаме внимание на проблемите, само че по-рядко се вглеждаме в достиженията. А когато става въпрос за " тези отвън София ", публичното внимание напълно бива приспивано. Затова Actualno.com беседва с кметовете на някои от най-китните общини в България - с цел да научим какви са достиженията ми, какво положително е свършено от тях и какви са проблемите, които би трябвало да бъдат решени. Ред е на град Сопот и господин Деян Дойнов.
Г-н Дойнов, каква община заварихте и каква е в този момент община Сопот?
Заварих община в извънредно тежко и мъчно финансово-икономическо състояние, да не кажа, че община съвсем нямаше. Бяха ми нужни доста старания, доста нерви, доста напрежение.
Защо употребихте израза " община съвсем нямаше ", какво значи това?
Защото сварих отговорности два пъти по-големи от бюджета й. Бюджетът на община Сопот е 5,3 млн. лева Аз поех общината с близо 12 милиона лв. отговорности, със запорирани сметки, с разказано имущество, дори с продаден кметски стол. Влязох в един празен кабинет, без никой да ми съобщи нищо. Две години ми бяха нужни да налучквам кое къде се намира. Да не приказваме за куп безчинства. Нито имаше кой да ти каже какъв брой каузи се водят против общината, какъв брой каузи води общината. Нищо. Пълна мъгла.
Казвате, че е нямало кметски стол, а документи имаше ли?
И документи липсваше. Една част намерихме, друга и до ден сегашен я няма. Документи са били унищожавани. Това беше първоначално. Но в този момент към този момент на общината се гледа с друго око. В Сопот към този момент не се приказва за ликвидация на общинско имущество. Сега към този момент е оня Сопот - градът на Вазов, на Вазовските фабрики.
И какво направихте, с цел да измененията отрицателната в положителна наклонност?
За по-голяма изясненост ще Ви кажа, че когато моите прародители са поели общината преди 14 години, е била с 2 млн. свежа пара при разграничителния проект с община Карлово. Тези 2 милиона са взели от ВМЗ. За 12 години - три мандата, общината е била доведена до цялостен провал. Аз трябваше да връщам задължения, да консолидирам общината. 2016-та за година за мен и екипа ми беше годината на оцеляването, 2017-та е годината на стабилизирането. Догодина - 2018-та, ще бъде годината на възхода. Община Сопот е към този момент в друго измерение. Тя е постоянна, оздравена, с голям брой придобивки за тези две години. Със сигурност нещо може и да сме пропуснали, само че в този момент е средата на мандата. Остават още две години, в които ще наваксаме изгубеното през всички тези 12 години.
Само със затваряне на кранчета ли сте съумели да я стабилизирате или с помощ от страната?
Държа да благодаря на държавното управление на Бойко Борисов - предното, а и настоящето, несъмнено. Помагат на община Сопот. Определено положително взаимоотношение, положителни човешки взаимоотношения има сред мен, екипа ми и институциите. На това се дължи триумфът. Нямаше по какъв начин да се оправим без помощта на страната.
Успяхте ли да изградите административен потенциал за планове, откъдето да осигурите пресен външен запас?
Да. Имам създадена тактика за осъществяване на няколко плана.Тъй като досега нямаше мярка, по която да аплайваме. Знаете, че две години с еврофондовете имаше проблеми - с тези смени на държавни управления и така нататък Но за мярка 7.2 на Държавна фирма " Земеделие " имам готови няколко значими плана - преустрояване на централния площад за 2,5 млн. лева, отделяне на голям брой детски площадки в кв. " Сарая " за 800 000 лева Отделно сме създали трети план за енергийна успеваемост на общинските здания, защото ние имаме значителен сграден фонд. Той е в окаяно положение, а никой не си е мърдал пръста през предходните години да го стабилизира. Доста неща свършихме със лични средства. Нека не забравяме, че санирахме 7 блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Ремонтирахме три къта за отдих, паралелно с " Аз съм българче " - един ъгъл, който беше безстопанствен. Сега прииждат туристи от цяла България единствено с цел да се снимат до емблематичния надпис - заглавието от стихотворение на великия Иван Вазов. В културен, исторически и обществен проект нещата се наместват. Работим по план за обществен помощник, при който значително консуматори се възползват от тази обществена услуга. Направихме общинска активност за сметосъбиране и сметоизвозване, с която генерираме спестовност на 100 000 лв. годишно.
Събираемостта по какъв начин върви?
За пръв път събираемостта ни е два пъти надхвърляща събираемостта на моя предходник. Тоест той е събирал по 800 000 лв., аз съм на 1,2 милиона до момента, като до края на годината има още един месец и половина и считам, че ще станат двойно. Но и по тази причина трябват ограничения. Моят предходник е нямал грижата за събираемостта. Неговият принцип е бил да не заплащат налози, само че да гласоподават за него. Аз съм вкарал ред - който е правилен с общината, и общината е правилна с него. В противоположен случай отива на частен правосъден реализатор. Имало е способи, въпросът е, че не е имало предпочитание в предходните управления. Все са гледали да мишкуват. Задкулисно - каквото мога да създадат за себе си. Никой не е мислил за общината. Сега аз и екипа ми даваме всичко от себе си да я оздравим и да я създадем прогресивна и просперираща община, в което откровено имам вяра. И имам вяра, че в най-скоро време ще бъдем община за образец.
По-голямата събираемост, заплащане на остарели задължения, осъществяване на икономии - всичко това значи доста сериозна дисциплинираност?
Точно по този начин. Въведохме строга дисциплинираност. Зам.-кметът по финансовите въпроси е извънредно сериозен човек, пристигнал от частния бизнес. Главни счетоводители, оперативни счетоводители, бюджетари - всичко е на равнище. Съгласен съм, че и ние имаме своите неточности. Идеални хора няма - както аз, по този начин и екипът ми. Но считам, че за две години направихме един съвършен екип, който работи единствено и само за просперитета на община Сопот.
Какъв екип от наследения оставихте на работа, тъй като надали всички биха изпълнявали Вашата политика?
Още в първия работен ден, в който влязох в празен кабинет, с разказано имущество, с ламиниран паркет и голи стени, открих единствено знамето на общината и печата ѝ. На масата имаше седем оставки от чиновници на основни позиции, имам предвид основен счетоводител, бюджетар, юрист. Всички вероятни механизми бяха присъединили, с цел да ми спънат работата още в самото начало. Моят предходник се беше постарал добре, само че макар компликациите аз съумях да се преборя. Около 7 души на основни длъжности сами напуснаха, аз не съм изгонил никой, като се изключи заместник-кмета господин Шаралиев, който не можа да ме изчака пет дни, с цел да се закълна. Представяте ли си - откакто стана ясно, че спечелвам изборите, побързал да заплати Данък добавена стойност от 1 000 000 лева на Национална агенция за приходите, което не беше редно. С това и той самият способства за объркването на финансите в община Сопот. Но по тази причина си има други способени органи, които ще му потърсят отговорност.
Дължимо ли е било това Данък добавена стойност и за какво заплащането му да е погрешно?
Не е обикновено в случай, че се осъществя план за милиони левове от консорциум, той да заплати 1 000 000 лева на една от компаниите в консорциума. На процедура той е пренебрегнал ЧСИ-то и е платил в Национална агенция за приходите за една от компаниите в консорциума. Това несъмнено е неточност. Сега водим каузи да си върнем парите. Аз съм кмет и би трябвало да избавям ситуацията. Завел съм дело и на ЧСИ-то и мисля, че ще има благополучна развръзка. Първото дело мина, на 24 януари 2018-ма година е второто. Работим с положителни адвокати. Община Сопот е постоянна и работи единствено и само за напредък.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР