В азиатските държави и особено в Китай и Япония пиенето

...
В азиатските държави и особено в Китай и Япония пиенето
Коментари Харесай

Светлозелени чайове - кои са и какво трябва да знаете?

В азиатските страни и изключително в Китай и Япония пиенето на чай е същински обред. За тази цел обаче би трябвало с изключение на да се запознаете с метода на сервиране на чай и метода, по който се запарва, по този начин и с другите типове чай. Прието е да се прави разграничаване сред черен чай, червен чай, жълт чай, бял чай, зелен чай и светлозелен чай.

В случая ще се впуснем в детайлности по отношение на последния тип чай, така е по-малко прочут на нас, европейците, което е напълно несправедливо.

Светлозеленият чай е именуван по този начин поради цвета на запарката, която се получава, откакто бъде изработен. Той е несъмнено мощен чай с леко солен усет и богат мирис. Има разнообразни типове чай, само че в Китай, родината на чая, най-разпространени са 3 типа светлозелен чай. Ето кои са те:

1. Олонг

Този небезизвестен светлозелен чай, който в началото се е отглеждал единствено в Китай, към този момент се култивира и в редица други азиатски страни. Интересното е, че въпреки да е систематизиран като светлозелен, той постоянно може да придобие и искрено зелен цвят или даже черен.

2. Тиен Куан-ин

 Олонг е светлозелен чай

Може да бъде първокачествен прокиснал чай или по-долнопробен и много по-евтин, само че отново с прелестен и мек усет. Името на този светлозелен чай идват от името на богинята на милосърдието, която се назовава Куан-ин, а единствено " тиен " значи " металически ". С него са свързани разнообразни митове, само че съгласно най-разпространената будист, чието име се е изгубило обратно във времето, поднасял всяка заран пред статуята на Куан-ин свеж чай, с цел да се отблагодари за добрината ѝ. Един ден статуята оживяла и разказала на будисткия духовник за растение, което растяло в пукнатината на канара и от което също можело да се подготви апетитен чай. Заръчала му да вземе растението със себе си, да го отгледа и да споделя усета и аромата му със своите близки и другари, които не би трябвало в никакъв случай да не помни. Така и станало и чаеното храстче било кръстено Куан-ин, а поради червеникавият като наслойка нюанс на чаените листа, било добавено и името тиен, което в превод е металически.

3. Та Хунг Пао

 Чаят Та хунг пао е светлозелен чай и е един от най-скъпите в света

Изключително безценен чай освен поради богатия и кондензиран усет и мирис, който има, само че и поради дребната годишна продукция, която дава. Поради тази причина е прочут и като Бижуто на всички чайове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР