В авторска статия във Вашингтон пост Байдън добави, че САЩ

...
В авторска статия във Вашингтон пост Байдън добави, че САЩ
Коментари Харесай

Байдън иска палестинска власт в Газа и на Западния бряг, ООН осъди удара срещу училище

В авторска публикация във " Вашингтон пост " Байдън добави, че Съединени американски щати са подготвени да наложат визови забрани за " екстремистите ", които атакуват мирни жители на Западния бряг.

Организацията на обединените народи осъди удара против учебно заведение в Газа. Ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци и трудострояването им (УНРВА) Филип Лазарини заяви, че организацията му е получила " ужасяващи " фрагменти и фотоси с десетки убити и ранени при нахлуване против учебно заведение на УНРВА в Северна Газа, съобщи Ройтерс.

" Подобни офанзиви не могат да се трансформират в нещо всекидневно, те би трябвало да спрат. Хуманитарното прекъсване на огъня повече не търпи отсрочване ", написа в обществената мрежа Екс Лазирини, който е общоприет секретар на организацията.

Засега няма коментар от израелската войска.

По-рано министерството на опазването на здравето на " Хамас " заяви, че минимум 50 души са починали при израелски удар по учебно заведение, в което са били настанени разселени лица, в ръководен от Организация на обединените нации бежански лагер в северната част на линията Газа, съобщи Франс прес.

Египет и Йордания осъдиха нападението над учебното заведение на Организация на обединените нации. Египет жигосах изрично " ужасната бомбардировка от израелските окупационни сили " на учебно заведение на Обединените народи в северната част на линията Газа, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция. Египетското външно министерство съобщи, че това е " ново крещящо нарушаване против палестинския народ " и го окачестви като следващото военно закононарушение.

Йорданското външно министерство също остро жигосах " ужасните, продължаващи военни закононарушения " на Израел, в това число нападението против учебно заведение на Организация на обединените нации. Това е " жестоко нарушаване на интернационалното право. "

Германският канцлер Олаф Шолц прикани в телефонен диалог израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху да усъвършенства филантропичната конюнктура за хората в линията Газа, съобщи Ройтерс. Преди това при посещаване в провинция Бранденбург,

Шолц разкритикува израелската заселническа политика на Западния бряг и още веднъж прикани за споразумяване на израелско-палестинския спор посредством основаването на две страни и за двата народа.

" Не желаеме никакви нови селища на Западния бряг, нито принуждение от страна на заселници против палестинците на Западния бряг ", сподели канцлерът. Най-доброто решение за израелците и палестинците си остава решението с две страни, уточни той.

" Ако някои израелски политически среди се разграничават от това (решение), ние няма да ги подкрепим ", съобщи Шолц и посочи смисъла на немската филантропична помощ за палестинците.

Германия освен е на страната на Израел, само че дружно със Съединени американски щати е най-големият донор на филантропична помощ за палестинците, уточни канцлерът. " Не страните от района, макар че някои от тях са много богати ", продължи той, имайки поради арабските страни. " Ние сме тези, които вършат допустимо там да работят учебни заведения и лечебни заведения ", добави Шолц, визирайки палестинските територии.

Хиляди хора се включиха и през днешния ден в редица европейски градове в демонстрации в поддръжка за палестинците и с апел за преустановяване на огъня в линията Газа, съобщи Франс прес.

Около 4000 стачкуващи излязоха на протест в центъра на Берлин, с цел да стачкуват против ударите на израелските сили по линията Газа, съобщи ДПА. Демонстрантите носеха палестински флагове, а някои бяха с куфии (традиционните карирани палестински черно-бели шалове). 

Снимка: БТА/Fabian Sommer/dpa via AP

В началото на митинга, който потегли от централната гара, се чуха възгласи " Свобода за Газа " и " Свобода за Палестина ". Имаше и викания " Германия финансира, Израел бомбардира " и " Прекратете геноцида ". Организаторите използваха мегафони, с цел да разгласят: " Искаме да живеем в мир с евреите ". Те прибавиха, че не поддържат терористичните организации и убийствата, осъществени в Израел.

Снимка: БТА/Fabian Sommer/dpa via AP

В Лондон се организираха няколко митинга и шествие вместо огромен конвой, както беше предходните пет съботи. В една от деянията стотици души стачкуваха в региона на офиса на водача опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който е упрекван, че отхвърля да призове за преустановяване на огъня в палестинския анклав. Подобно на премиера Риши Сунак и Стармър прикани за филантропични паузи в спора, което ще разреши доставката на филантропична помощ.

Снимка: БТА/ AP Photo/Thibault Camus

Във Франция след първа вълна на възбрана на пропалестинските митинги, за трети следващ уикенд стачкуващи минаха в шествия в редица градове, включително и в Париж под пороен дъжд. Според данни на уредниците на проявата във френската столица са се присъединили 60 000 души, а в цялата страна те са били общо 100 000 души. В шествието в Париж имаше и представители на левицата.

Парижани издигнаха плакати с надпис " Солидарност ".

В Португалия хиляди стачкуващи минаха в Лисабон, призоваващи за " свободна Палестина ".

Снимка: БТА/AP / Armando Franca

В Амстердам имаше две демонстрации, провеждащи се на няколко километра една от друга. Участниците в първата приканиха за преустановяване на огъня в Газа, а тези в другата - за освобождение на заложниците, държани от " Хамас ".

В Женева 4000 души минаха в шествие до " Площада на нациите пред европейската централа на Организация на обединените нации зад транспарант, който призоваваше: " Стоп на геноцида в Газа ". Участниците в проявата възпламениха и свещи и ги подредиха по този начин, че да образуват картата на линията Газа. Те разпростряха и огромно палестинско знаме.

В Полша няколкостотин души минаха в центъра на Варшава в проява под мотото: " Нито една бомба повече. Освободете Палестина ". Те се събраха пред посолството на Израел във Варшава. Инциденти нямаше.

В Истанбул стотина души се събраха на пропалестинска проява пред израелското консулство, а в Иран митингът беше многохиляден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР