„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика

...
„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика
Коментари Харесай

Радев: Нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец


„ В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска процедура нямам нито един изгубен аероплан, вертолет, нито един умрял авиатор или техника. Не единствено като пълководец на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска процедура – пълководец на звено, пълководец на ескадрила, пълководец на авиобаза. “ Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, с който от няколко дни водят неприсъствен спор.

Министър-председателят съобщи, че по времето на Радев като главнокомандващ военновъздушните сили са падали бойни машини.

„ Днес получих предлагането на Висшия правосъден съвет за освобождението на основния прокурор, следва описаната в Конституцията процедура по издаване на указ”, сподели още президентът Румен Радев.

Последната дума както за назначението, по този начин и за освобождението на основния прокурор има президентът. Докато президента не подпише декрет за освобождение на Сотир Цацаров, той е основен прокурор в оставка. Всичко това се случва единствено след решение на Висш съдебен съвет, който гласоподава подадената оставка.

С 20 гласа "За " Висшият правосъден съвет единомислещо гласоподава оставката на Сотир Цацаров като основен прокурор. След като през вчерашния ден за финален път той ръководи Прокурорската гилдия, през днешния ден не пристигна на съвещанието.

“Нещата към този момент са пределно ясни. Имаме декрет на президента за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Имаме решение на Народното събрание за Цацаров. Безпредметно е нещата към този момент да се точат и влачат - нито за едната институция, съгласно мен, нито за другата е от полза”, съобщи Боян Магдалинчев.

За да встъпи в служба, Иван Гешев би трябвало да подпише клетвен лист на тържествена гала. По традиция на нея участва и президентът. Гешев може да встъпи в служба като основен прокурор на България още на 18 декември. Прогнозите са на Висшия правосъден съвет, който в четвъртък заран гласоподава оставката на Сотир Цацаров от поста.

Колкото до концепцията за прокурор, който да може да проверява основния, от Висшия правосъден съвет са скептични дали промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс ще доведат до действителни резултати.

„ Колебая се дали е работещо, да ви кажа, по този метод както е. Но би трябвало, в случай че се одобряват и други механизми, които биха могли да подсигуряват независимост”, сподели още Магдалинчев.

Дали законопроектът на кабинета ще претърпи промени и какво в последна сметка ще бъде записано в него - последната дума имат депутатите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР