В ърховният съд на Пенсилвания отмени присъдата на американския комик

...
В ърховният съд на Пенсилвания отмени присъдата на американския комик
Коментари Харесай

Освободиха осъдения за сексуално насилие Бил Козби

В ърховният съд на Пенсилвания анулира присъдата на американския комедиант Бил Козби и той беше освободен от пандиза повече от три години, откакто беше приет за отговорен за упояване и полово принуждение над служителката на университета Темпъл Андреа Констанд, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Козби, на 83 години, бе първата звезда, наказана в епохата на #MeToo

(Аз също) и присъдата против него се възприемаше като преломен миг за придвижването, което стартира да търси отговорност на мъжете с власт за половите им злоупотреби.

Bill Cosby was freed from prison and returned home, after Pennsylvania's Supreme Court overturned his sexual assault conviction
— Reuters (@Reuters)
Съдът откри неправда в следствието против Козби ,

защото предходният областен прокурор преди време заречен на комика, че няма да бъде упрекнат въз основа на показанията на Констанд. След това различен прокурор обвинил Козби с аргумента, че не е привързан от съглашението.

Според съда обаче този прокурор не е бил прав .

Магистратите взеха решение, че Козби се осланял на обещанието на прокурора, когато се съгласил да даде показания, без да се позове на Петата корекция на Конституцията на Съединени американски щати в делото, заведено против него от Констанд.
Съдът заключи, че прокурорът, който по-късно е повдигнал обвиняванията, е бил длъжен да се придържа към съглашението с предходния прокурор и по тази причина присъдата бе анулирана. Според магистратите процедурата е "оскърбление за фундаменталната правдивост, изключително когато води до престъпно гонене ", забавено с повече от десетилетие.

Обещанието да не се предявяват обвинявания против Козби е направено през 2005 година

от Брус Кастор, който тогава е областен прокурор на окръг Монтгомъри. Кастор бе в юридическия екип, защитавал някогашния към този момент президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп по време на втората процедура по импийчмънт против него за щурма на негови поддръжници на постройката на Конгреса на Съединени американски щати на 6 януари.
По време на правосъдно чуване седмици след ареста на Козби през 2015 година, Кастор свидетелства, че е заречен на комика да не бъде упрекван с вярата да го убеди да даде показания по гражданско дело, заведено от Констанд, с цел да получи тя обезщетение.

Кастор сподели, че единствената писмена диря за обещанието,

което е дал, е прессъобщение от 2005 година, в което той афишира решението си да не подхваща правосъдно гонене, само че означи, че решението му тогава значи, че Козби е предпазен от обвиняване "завинаги ".

Прокурорът Кевин Стийл, който насочва обвиняванията против Козби, твърди, че Кастор отбелязва в прессъобщението, че би могъл да ревизира решението си в бъдеще. Според Кастор изказванията на Констанд биха били мъчно доказуеми в съда, тъй като тя е чакала година, преди да огласи случая и е останала в контакт с Козби.

Първите правосъдни заседатели, които се произнасят по делото ,

одобряват причините и не съумяват да произнесат присъда през 2017 година Втори състав, завършен откакто придвижването #MeToo набира сили, намира Козби за отговорен през 2018 година Констанд получава повече от три милиона $ обезщетение по гражданския си иск против комика.

Кевин Стийл, наследникът на Кастор като областен прокурор, упреква Козби през 2015 година, откакто по иск на Асошиейтед прес федерален арбитър прави обществени показанията на комика от делото на Констанд против него, в които той приказва за половите си контакти с Констанд и с други дами.

Решението на Върховния съд в Пенсилвания е изключителна необичайност .

Уесли Оливър, учител по право, който следи деликатно делото против Козби, сподели, че в никакъв случай не е чувал съд от такава инстанция в Пенсилвания или където и да било да се преценява с неофициалното заричане на прокурор да не предявява наказателни обвинявания.

"Това основава казус освен в Пенсилвания, само че евентуално и за други щати ", сподели Оливър. Той акцентира рисковете пред прокурорите от изявленията им на конференции, в прессъобщения или устно в частни диалози, че няма да предявяват обвинявания. "Ще би трябвало да прибавят най-малко още "засега " при такива изказвания ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР