В археологическия музей в Пловдив откриха изложба на непоказвани досега

...
В археологическия музей в Пловдив откриха изложба на непоказвани досега
Коментари Харесай

В Пловдив откриха изложба на непоказвани досега предмети

В археологическия музей в Пловдив откриха галерия на непоказвани до момента предмети, църковна утвар. Една част от тях са благосъстоятелност на музея, а останалите са от музейния фонд на Пловдивската митрополия. Предметите са подредени тематично, като седем от тях са съпроводени с разказана история, което дава името на изложбата "Седем описа за Вярата ", сподели Соня Семерджиева, организатор в музея.

В Християнството седем е знак на сътворението, то е цифрата на тайнственото, на духовните неща, знак на комплектност и съвършенство, прецизира Семерджиева. Сред предметите, които са с изключителна стойност е сребърен обков на Евангелие от средата на 19 век, направен от пловдивския златар х.Димитър Чукулдава. Свещенически пояс на йеромонах от Божигробския метох от 1972 година и напрестолен кръст на Доростолския и Червенски екзархийски митрополит Григорий, от 70-те години на 19 век, също съставляват интерес. За първи път публично се демонстрира индулгенция /грехоотпустителна грамота/, издадена от Антим, патриарх на Йерусалим и цяла Палестина през 1789 година.

Пловдивската митрополия взе участие с 11 предмета, измежду които са архиерейски скиптър и корона, както и мощехранителница, сподели отец Емил, представител на Митрополията. По думите му тези предмети се съхраняват добре, само че не се демонстрират и тази галерия ги направи забележими за обществеността. Някои от експонатите са по на 200 години и са благосъстоятелност на църквата, има дарявани от частни лица, наследници на свещеници, други са били събирани при "закриване " на черква след 1944 година, посочи свещеникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР