В 7 секции е преустановено машинното гласуване, съобщи говорителят на

...
В 7 секции е преустановено машинното гласуване, съобщи говорителят на
Коментари Харесай

Машинното гласуване в 7 секции е преустановено заради проблеми

В 7 секции е прекратено машинното гласоподаване, заяви представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на профилирания орган в изборния ден. Той уточни, че случаите, в които има прекъсване на машинното гласоподаване заради механически аргументи, са прекомерно малко като % в сходство с общия брой на машините. Машинно гласоподаване би трябвало да има в 3000 секции в цялата страна.

Другият представител на ЦИК Таня Цанева посочи, че все още е анулирано машинното гласоподаване в 29-та секция във Видин, в 52-ра в Кърджали, в 32-ра секция Дупница, 4-та в Своге и в 84-та в Хасково има механик.

" Чакаме информацията дали ще бъде отхвърлен казусът. По отношение на 24-ти изборен регион - София по-конкретно в " Подуяне ", като в две секции 22-ра и 25-та са разменени машините за гласоподаване. За страдание при разкриване на изборния ден и при първичния протокол - нулевият, не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната изборна комисия, че машините са разменени. Това значи, че когато флашпаметите дойдат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъда разчетени ", изясни представителят на ЦИК.

" Независимо, че имаше доста малко дали своят вот с машини, ЦИК одобри да бъде прекратено гласуването с машини, а да се продължи на хартиени в тези две секции в " Подуяне ", изясни още тя. Цанева посочи, че за гласувалите машинно досега в проблематичните секции ще се наложи ръчно броене.

Всичките 3000 секции, в които може да се гласоподава машинно, са обозначени още на входа (как се гласоподава с хартиена бюлетина четете тук и тук). До машините са сложени и указания за гласоподаване с устройствата, което лишава няколко минути.

За машинното гласоподаване четете тук.
За рисковете при машинното гласоподаване четете тук.
За гласуването с хартиена бюлетина четете тук.
За гласуването в чужбина четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (475)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР