"В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определихме и

...
"В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определихме и
Коментари Харесай

ЦИК: На изборите - българи ще гласуват в 69 държави

"В 69 страни ще има секционни изборни комисии, определихме и изискванията за формиране на секции в лечебни заведения ".

Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг през днешния ден, оповестява "Фокус ".

"Много малко ви срещаме с нашата активност, с признатите решения от ЦИК, по-важните решения. На 16-ти ЦИК взе решение, с което определихме изискванията и реда за формиране на изборни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, защото имахме доста запитвания от по-големи лечебни заведения, в които има повече жители с коронавирус ", изясни Цанева.



По думите ѝ в по-големите лечебни заведения ще могат да се основават секции, които ще обслужват гласоподаватели, заболели от ковид-19 на разнообразни етажи.

"Определихме и страните и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 страни. Секциите са сред 460 и 470. Утрешният ден 19-ти ще бъде избран окончателният брой ", добави Цанева.

Централната изборна комисия показа и бюлетината, с която ще се гласоподава на идните парламентарни избори, оповестява.

"В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласоподаване по преференции. Това е по този начин, тъй като в чужбина не се гласоподава с преференции, а единствено за партии, обединения и предприемчив комитет ", съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева.

Бюлетината е дълга към 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на претендентите, което пък зависи от размера на МИР – който е оптимално 36. На гърба на бюлетината е черната линия и наложителните две места за печата.

ЦИК ще излезе със особено решение за целесъобразното прегъване на бюлетината. По всяка възможност откакто се откъсне бюлетината от кочана – горният перфориран откъслек ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне по този начин, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, само че както и да се случи това – би трябвало да се подсигурява анонимността на вота.

"Хората, които имат усложнения за достъп до изборни секции – до 20-ти март би трябвало да заявят присъединяване в преносима секция – посредством е-заявление или посредством прокурист в общината по непрекъснат адрес ", съобщи представителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявки се образува секция с преносима изборна кутия, друга от коронавирус - секцията.



Ако гласуващият има разнообразни непрекъснати и сегашни адреси – в случай че желаят да трансформират на сегашен - до 20-ти март би трябвало да подадат заявление по пример. До 20-ти март се подават и заявки за гласоподаване на друго място. На 22-ри март кметът на общината прави предложение за сформиране на преносими изборни секции за гласоподаватели с трайни увреждания.

От ЦИК показаха и машините за гласоподаване, които в съботния ден преди изборите ще бъдат ситуирани в секциите и ще бъде осъществено образование на членовете на СИК. Когато член на СИК задейства машината тя ще отпечатва нулев протокол за разкриване на изборния ден. Той е лист с всички претенденти и преференции. Преференцията – пресъздава името на претендента. При гласуването на гласоподавателя се дава една от 3 специфични карти, която се слага в машината и на екрана се появява електронната бюлетина.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи--> --> Не пропускай Шофьорът на камион бай Стамат беше на разделно хранене: - кара картофи – яде картофи; - кара кашкавал – яде кашкавал, - кара тухли –… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКомисията посочи, че първо ще съгласува писмото с страните от ЕПравителството да разгласи данъчна почивка за бизнеса и директно подкрепяне с несъмнено сума месечно на всички домакинстваЗа какво най-често хората употребяват смартфонитеПериодът, през който всяка зима има снежна завивка, е намалял приблизително с от 22 до 34 дни " Недвусмислено осъждаме краткотрайната окупация на Автономна република Крим и град Севастопол от страна на Русия ", твърдят седемте най-богати страни съвсем тъкмо седем години след началото на конфликтаМладежът се блъснал в дървоВижте детайлности от проучването на датски специалистиНова доктрина счита, че въпросната планета е била " изстреляна " от своята системаОпасността е в построяването на една мислена, постпандемична подправена утопияНа всеки български жител би трябвало да му бъде обезпечено правото да направи своя осведомен избор и да упражни правото си на глас, без терзание,С 35 на 100 е нарастването на хоспитализациите поради коронавирусната зараза в столицата през последните 10 дниКакво обявиха Ангел Кунчев и Венцислав Мутафчийски на брифинга днес45 на 100 от всички интервюирани заявяват, че сигурно ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избориНе пропускайте новия епизод на комедийния сериал този петък, от 21:00 ч. по NOVAТемата разяснява журналистът в спортната редакция на NOVA Александър КостадиновЛеки закуски, фитнес тренировки и други здравословни привички, в които се кълнатОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР