В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът,

...
В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът,
Коментари Харесай

Турция: Задължително с маска, трябва да се спазва и дистанция

В 5 ч. сутринта (и българско време) се приключва локдаунът, който бе в действие в Турция от 29 април до през днешния ден. Започва стадият на нормализация, който се планува да продължи до 1 юни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турското министерство на вътрешните работи разгласява разпоредба за разпоредбите, които ще бъдат годни по време на стадия на нормализирането. Те няма да са доста по-различни от досегашните. Задължително остава носенето на маска от жителите от всички възрасти, а също - и спазването на физическа отдалеченост. Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както до момента, ще стартира в 21 ч.

Остава възбраната за излизане на жителите от у дома през уикендите, като се изключи тези, които имат особено позволение. Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на актуалната образователна година (2 юли). Редовни занятия се планува да стартират чак през септември/октомври. Новост е премахването на досегашните ограничаващи ограничения за жителите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, само че неимунизираните ще могат да излизат единствено сред 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно напредване.

Възстановяват се междуградските пътувания със аероплан, трен и рейс, без да се изисква особено позволение и съблюдаване на вечерния час, като се изключи дните, в които ще се ползва възбраната за излизане от у дома. Моловете отварят с работно време 10-20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч. Магазините за хранителни артикули ще бъдат отворени през седмицата, само че ще остават затворени в неделя.

Ресторантите и кафетериите ще продължат да оферират кетъринг. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за разтривки, басейните и други. Наредбата на вътрешното министерство за процеса на нормализация в Турция провокира неодобрение в средите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Депутатът и член на Централното изпълнително бюро на ПСР Метин Кюлюнк разкритикува наредбата, която по думите му не дава отговор на упованията и не предлага по-различни ограничения от тези при локдауна.

" След като изминаха 17 дни на цялостно затваряне, жителите чакаха, че ще се премине към " интервал на нормализиране ". Че заведенията за хранене и кафетериите ще бъдат... отворени, както и че ще бъдат обезпечени редица свободи, които бяха неразрешени по една странна логичност. Наредбата обаче не предлага " Календар за нормализиране " и " резервира настоящето състояние до второ разпореждане ". С други думи тази " нормализация " не е по-различна от локдауна, въведен преди 17 дни ", написа турският народен представител в персоналния си акаунт в Туитър. Междувременно през днешния ден ще се организира съвещание на профилирания Научен съвет за битка против ковид. Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да разгласи решенията от срещата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР