В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат

...
В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат
Коментари Харесай

Затвори отварят врати за сбирки на “Анонимни алкохолици“

В 4 пандиза и 4 затворнически общежития към този момент се организират сбирки на “Анонимни алкохолици “ (АА). Целта е да се помогне на лишените от независимост с алкохолен проблем да осъзнаят естеството на болестта си, да трансформират мирогледа си и да се ресоциализарт по-успешно след изтърпяване на наказванията си, с цел да живеят естествен изтрезнял живот. Това стана ясно на Втория интернационален семинар “Програмата “Анонимни алкохолици “ в изискванията на затворнически модел на работа, положителни практики и провокации “. Семинарът бе проведен от Главна Дирекция “Изпълнение на наказванията “ към Министерство на правораздаването, “Анонимни алкохолици – България “ и пандиза в Стара Загора.

В 68% от пандизите във Англия се организират от години сбирки на “Анонимни алкохолици “. В останалите места за отнемане от независимост управата позволява пандизчиите да си кореспондират с трезви членове на АА и да се възвръщат по 12-стъпковата стратегия отдалечено.

У нас след измененията в Наказателен кодекс от 2016 година, които плануват наказване “лишаване от независимост “ при шофиране след приложимост на алкохол, пандизите и затворническите общежития са претъпкани с алкохолици, които не са осъзнавали, че имат това заболяване, споделиха участници в семинара. Те би трябвало да бъдат осведомени за тежестта на алкохолната взаимозависимост, за нейната нелечимост и за единствената опция за влизане в дълготрайна ремисия – доживотна умереност. Другото значимо изискване за възобновяване е алкохоликът да желае да спре да пие. Той се нуждае от мотивация, нови житейски парадигми и настройки към действителността, ново държание и личностна смяна. Това се случва на сбирките на АА.

12-стъпковата стратегия на АА е приета и от медиците в целия свят за едно от най-ефективните средства за възобновяване от алкохолизъм.

В държавната психиатрична болница в Раднево се организират сбирки на АА от 2007 година и медицинският личен състав работи сполучливо в синхрон с към този момент трезви членове на АА, заяви доктор Иван Добринов, завеждащ 6-о мъжко поделение на психиатричната болница в Раднево, където се лекуват подвластни към алкохол, опиати и други субстнации. “Много от нашите пациенти след изписването не престават да посещават сбирки на АА през годините до цялостното си възобновяване в умереност. Болестта алкохолизъм е хронична и прогресираща, възобновяване от нея е дълъг развой, който не може да се случи за късото време на престояване в болнично заведение, нито да се излекува с лекарства, описа доктор Добринов. Повечето държавни лечебни заведения вършат единствено детокс при банкет на пияч в остро положение. След няколкодневен престой той е изписан и се напива още преди да е стигнал до дома си. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ, прецизира психиатърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР