В 4.00 ч. тази нощ (31 октомври) се връщаме към

...
В 4.00 ч. тази нощ (31 октомври) се връщаме към
Коментари Харесай

Не забравяйте: Местим стрелките на часовника тази нощ

В 4.00 ч. тази нощ (31 октомври) се връщаме към астрономическото (зимно) време.

Стрелките на часовниците ще бъдат преместени с един час. Така заран ще става ярко по-рано, само че пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България лятното часово време е въведено през 1979 година



От 2002 година се връщаме към астрономическото в последната неделя на октомври, а прекосяваме към лятното в последната неделя от март.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение .

За пръв път съществено то е препоръчано от Уилям Уилет в " Пилеене на дневна светлина ", оповестена през 1907 година Той не съумява да убеди английския парламент да го одобри, макар съществуването на доста лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година

Преместването на стрелките, когато се връщаме към астрономическото време,

понижава риска от инфаркт, а прекосяването към лятното време го усилва, настояват шведски учени от Каролинския институт. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на прекосяването от лятно към зимно часово време и противоположното от 1987 година до през днешния ден. Резултатите демонстрират, че рискът от инфаркт на миокарда се покачва приблизително с 5% през първата седмица от прехода към лятно време спрямо другите седмици от годината.

Изследователите са уверени, че прекосяването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с намаление на риска от инфаркт на идващия ден – в понеделник.

Докога ще продължим да местим стрелките на часовника?

Промяната на лятно и зимно часово време трябваше да завърши през 2019 година, откакто някогашният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер го предложи за целия Европейски съюз през 2018 година, оставяйки членовете да решат дали да запазят лятно или зимно часово време.

Предложението беше подкрепено от Европейския парламент през 2019 година, само че би трябвало да бъде признато от държавите-членки. В момента няма индикации, че то може да получи тяхната поддръжка.

Европейските транспортни министри през декември 2018 година взеха решение да отсрочат решението за унищожаване на сезонното пренасяне на стрелките на часовниците до 2021 година, само че от този момент до момента не се случи нищо.

Източник: iStock Photos/Getty Images
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР