В 2600-годишна лаборатория за балсамиране учени откриха съставките за направата

...
В 2600-годишна лаборатория за балсамиране учени откриха съставките за направата
Коментари Харесай

В лаборатория за балсамиране на 2600 г. – катран, мазнини и смоли: Как са правили мумиите?


В 2600-годишна лаборатория за балсамиране учени откриха съставките за изработката на мумии. Древните египтяни употребявали катран, мазнини, дървесни смоли и масла за опазване на телата и подготовката им за задгробния живот, показва списание „ Nature “.

Откритието демонстрира, че веществата, употребявани за изработката на египетските мумии - най-малко в тази лаборатория, са били артикул на забележителна световна верига за доставки, разчитаща на средиземноморската, африканската а може би даже азиатската търговия за доставяне със характерни съставки с противогъбични и антибактериални свойства.

" Това е в действителност вълнуващо. Ако египтяните са пътували толкоз надалеч, с цел да се снабдят с тези характерни естествени артикули от тъкмо тези страни, а не от други страни сред тях, това значи, че е било съзнателно, не е било просто опит или неточност... Те са знаели за микробиологията “, разяснява Махмуд Бхагат, биохимик в Националния проучвателен център в Кайро и член на изследователския екип.

Смята се, че естественият битум, сходно на катран вещество, произлиза от Мъртво море. Продукти от хвойна и кипариси, както и смолата от жанр цъфтящи растения, наречени пистация, евентуално идват от Средиземноморския район. Използвали са и смола от елеми - дърво, което пораства в тропическите гори в Африка и Азия. Учените са разкрили и смола от гума, която идва от семейство дървета, растящи в гори в Индия и Югоизточна Азия.

Шепа наръчници за балсамиране и химически проучвания на определени мумии до момента са давали лимитирани ясноти за разбирането на мистериозния и комплициран 70-дневен развой на изсушаване и консервиране на телата.

" Индустрията за балсамиране е била мотор на ранната глобализация. Това е означавало, че тези смоли е трябвало да се транспортират на дълги дистанции - от Югоизточна Азия до Египет ", споделя съавторът на проучването Филип Стокхамер, археолог от университета " Лудвиг Максимилиан " в Мюнхен.

Според него това е ставало посредством комерсиална мрежа, която той наблюдава от днешна Южна Индия, през северния район на Персийския залив до Египет.

Археолозите откриват подземната работилница за балсамиране през 2016 година Тя е ситуирана край известните пирамиди в Саккара - некропола на античната египетска столица Мемфис. На мястото са открити повече от 100 съда, в това число глинени чаши и червени купи, някои от които с етикети, обясняващи по какъв начин наличието им е употребявано в процеса на мумифициране: " За главата му ", " с цел да бъде с прелестен мирис " или " за отбрана на черния дроб ".

" Това, което обичам в археологията, е, че имаме всички тези текстове, които се отнасят до мумифицирането, само че това съответно археологическо изобретение ни дава големи прозрения, които не получаваме от текстовете ", разяснява Стюарт Тайсън Смит, египтолог от Калифорнийския университет в Бъркли.

Новото проучване оспорва дългогодишни догатки за Древен Египет. В текстовете " антиу " дълго време е считана за дума, означаваща " смирна ". Пет съда с етикет " антиу " в Саккара обаче в действителност съдържат примес от животинска лой и масло или катран от кедър, хвойна и кипарис. По сходен метод се счита, че " сефет " се отнася за свещено масло, до момента в който три съда с този етикет са съдържали скотски мазнини, комбинирани с растителни добавки, което подсказва, че може да става въпрос за ароматно масло.

" Това ново проучване е в действителност значимо, тъй като ни дава нови осезаеми доказателства, само че то не съответствува с това, което чакахме да открием. Така че какво значи това “, разясняват специалистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР