В 22 от държавите в ЕС инфлацията се забавя, в

...
В 22 от държавите в ЕС инфлацията се забавя, в
Коментари Харесай

Годишната инфлация ще бъде умерена, категоричен е експерт

В 22 от страните в Европейски Съюз инфлацията се забавя, в 5 от страните – членки леко се форсира. България е на 9-то място по мярка на инфлацията. Това сподели в ефира на Euronews Primetime икономическият консултант на Българската стопанска камара доктор Щерю Ножаров. Той изясни забавянето на инфлацията у нас от една страна с успокояването на цените на горивата, а от друга – има известно заледяване и в растежа на цените на храните.

Българска народна банка с известно забавяне, само че въпреки всичко ускори паричната намеса, като стартира да употребява повече принадлежности, освен нарастване на лихвения %, само че и нарастването на минималните наложителни банкови запаси. Това бяха комплекс от ограничения в паричната политика, които започнаха да дават резултат, разяснява специалистът.
Очакваме наклонността на понижаващата се инфлация да продължи. Прогнозата на Европейската комисия за България от 15 май е за годишна инфлация от към 9,4% за страната ни. Това значи, че ще имаме умерена инфлация през тази година, която ще е едноцифрена.
доктор Щерю Ножаров - стопански консултант на БСК

За наблюдаващите в профил наподобява, че партиите реализираха по-лесно консенсус за правосъдна промяна, в сравнение с за бюджет, сподели още доктор Ножаров. Това Народно заседание ще би трябвало да вземе някакво отношение и решение по отношение на бюджета, сподели още той.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР