В 17:27 часа днес Пекинско време Китай изстреля безпилотен космически

...
В 17:27 часа днес Пекинско време Китай изстреля безпилотен космически
Коментари Харесай

Китай изстреля космическа сонда до обратната страна на Луната

В 17:27 часа през днешния ден Пекинско време Китай изстреля безпилотен галактически транспортен съд за добиване на проби от противоположната страна на Луната.

Мисията на Chang`e-6 ще е съвсем двумесечна, а апаратът ще би трябвало да кацне в басейна Aitken на Южния полюс на противоположната страна на Луната.

Сондата Chang`e-6 би трябвало да вземе към 2 кг. проби от скали и почва и да се върне назад на Земята.

Китай е първата страна в света, правеща сходен упорит опит.

Ракетата притежател Long March-5 бе изстреляна от галактическия център за изстрелване Wenchang на южния остров Хайнан.

На борда на сондата с изключение на китайска инсталация за проучване на Луната има такава и на Франция, Италия, Пакистан и Европейската галактическа организация за проучване на Луната.

Достигането до лунната орбита ще отнеме 4 до 5 дни. Очаква се сондата да се приземи на луната при започване на юни.

След това сондата ще прекара 2 дни в изкопаване на 2 кг проби, преди да се върне на Земята.

Според Ге Пинг, заместник-директор на Програмата за проучване на Луната и космоса на Китайската национална галактическа администрация (CNSA), научната стойност на Chang`e-6 се крие в геоложката възраст на басейна Aitken. Според неговия екип тя е към 4 милиарда години, доста по-стара от пробите, върнати преди този момент от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, които бяха на към 3 милиарда години, както и пробите на 2 милиарда години от Chang`e-5.

Освен че разкрива нова информация за небесното тяло, което е най-близо до Земята, Chang`e-6 е част от дълготраен план за създаване на непрекъсната изследователска станция на Луната, ръководената от Китай и Русия, наречена Международна лунна изследователска станция (ILRS).

Изграждането на такава станция би предоставило преимущество за Китай и техните сътрудници в устрема си за проучване на дълбокия космос. Wu Weiren, основен основател на китайския план за проучване на Луната, по време на Китайската галактическа конференция през 2024 година предишния месец съобщи, че " главен модел " на ILRS ще бъде издигнат до 2035 година

От Reuters напомнят още, през 2018 година посредством Chang`e-4 беше допустимо първото безпилотно кацане на Китай на Луната, също от другата ѝ страна. През 2020 година с Chang`e-5 китайците означиха първия случай, в който хора извличат лунни проби от 44 години насам. Допълнително, Chang`e-6 може да направи Китай първата страна, която е съумяла да извлече проби от " скритата " страна на Луната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР