В 16 държавни органа предстоят назначения. Попълване на регулаторите с

...
В 16 държавни органа предстоят назначения. Попълване на регулаторите с
Коментари Харесай

Регулаторите на дневен ред: В 16 държавни органа предстоят назначения

В 16 държавни органа предстоят назначения. Попълване на регулаторите с изминал мандат е предпочитана задача за ръководещите през новия сезон.

Има държавни органи, които работят в режим на изминал мандат повече години от законовия период за постоянен.

Номинацията на ПП-ДБ за парламентарен арбитър бе Борислав Белазелков

В последния вероятен период и две години след приключването на мандата, към този момент има номинации за двете места в Конституционния съд - това са Десислава Атанасова - знаково лице от ГЕРБ-СДС и съдията Борислав Белазелков, препоръчан от ПП-ДБ. Собствена номинация за парламентарен арбитър имат и от " Възраждане " - Цвета Рангелова.

На мястото на Атанасова парламентарна група на ГЕРБ-СДС ще оглави персонално водачът Бойко Борисов. Движение за права и свободи ще подкрпят номинацията.

Днес партията на Костадин Костадинов дружно с " ИТН " внесоха тъжба в Конституционния съд против последната корекция на Конституцията. Така жалбите, които би трябвало са преглежда Конституционен съд стават две - дружно с тази, която внесе президентът.

Какви са целите на партиите в ръководещото болшинство, свързани с кадрови назначения?

Партиите в ръководството са постигнали консенсус за попълване на двете места в Конституционния съд на работна среща в Народното събрание.

" Всички сътрудници си разменихме подписите с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанасов, Пеевски.  Аз надлежно за техния претендент и надлежно те за нашия ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Възраждане " номираха депутата си Цвета Рангелова, само че разкриткуваха болшинството, че издига ярки политически фигури.

Нова година - нови тествания за сътрудниците в ръководството

" Те санират личните си закононарушения. Това значи все едно нарушител да бъде определен за арбитър и по-късно да гласоподава личната си оправдателна присъда ", сподели Костадин Костадинов.

" В Конституционния съд думата арбитър е малко условна, там присъди не се издават ", изясни Борисов.

Така Атанасова и Белазелков имат нужните гласове, с цел да бъдат определени.

През март изтичат 9-те му месеца на поста

" Правото е първата ми и огромна фантазия. Да, магистратския опит ми липсва, само че съм уверена, че имам парламентарнен подобен ", съобщи Десислава Атанасова.

" По-добре е да са хора, които са известни в обществото, и които обществото по този начин или другояче познава като бранители на някакви демократични тези ", сподели Белазелов.

В правосъдната система с изминал мандат е Висшия правосъден съвет (ВСС) и инспектората към него, Антикорупционната комисия, както и Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

" Новият Висш съдебен съвет и инспекторатът може да бъде първата огромна смяна и да връщаме на хората възприятие за правдивост ", сподели Кирил Петков.

Общо 15 държавни институции остават са с изминал мандат от години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР