Узбекистан се отказа от идеята на Русия за тристранен газов

...
Узбекистан се отказа от идеята на Русия за тристранен газов
Коментари Харесай

Откъде произтичат шумовете около Узбекистан?

„ Узбекистан се отхвърли от концепцията на Русия за тристранен газов съюз “. Така Ройтерс интерпретира цитатите на вицепремиера и министър на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов, който сподели, че с цел да позволи газовия проблем, Ташкент води договаряния, „ въз основа на националните ползи, с цел да си сътрудничи въз основата на търговски контракт, покупко-продажба, а не посредством прекачване на енергийните си мрежи “. И „ даже да бъде подписано газово съглашение с Русия, това не значи съюз “. Всъщност за отхвърли от присъединяване в плана не се сподели нито дума.

Думите на Мирзамахмудов незабавно бяха обвързани с изказването на заместник-министъра на външните работи на Казахстан Роман Василенко, че е прекомерно рано да се приказва за газов съюз и Казахстан няма да разреши територията му да бъде употребена за заобикаляне на глобите.

Москва реагира сдържано. „ Никой не приказва за газ в подмяна на политически претенции. Изобщо не се приказва за това ”, сподели прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Експертите обаче незабавно започнаха да вършат заключения, че Ташкент и Астана започнаха да си размахват опашките на многовекторния метод, следвайки инструкциите на Запада. Има задоволително учредения за сходни изводи.

Никой не е не запомнил есенните визити в централноазиатските републики на Жозеп Борел, асистент държавния секретар на Съединени американски щати Елизабет Трюдо и Доналд Лу, нито активността на неразрешената в Русия Американска организация за интернационално развиване (USAID), ориентирана против „ понижаване на зависимостта на централноазиатските страни от съветските пазари и експортни направления за обезпечаване на други възможности “.

Случи се по този начин, че ден преди изказванията на узбекския министър, президентът на Узбекистан подписа закон за одобрение на военно съглашение с Турция, което планува развиването на съдействието в региона на военното образование и обучение, съдействието в отбранителната индустрия, логистика, картография и хидрография, обмяна на опит в битката с мини и спонтанни взривни устройства.

Друг мотив за упреци против Ташкент стана информацията, че президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев няма да пристигна на срещата на върха на държавните глави на ЕАЕС в Бишкек. Информацията беше публикувана от киргизките медии, а по-късно доказана от Министерството на външните работи на Киргизката република. Както обясниха от ведомството, визитата на ръководителя на Узбекистан ще се организира настрана.

Като аргументи за отхвърли бяха изтъкнати неочаквани политически охлаждания заради изказванията на Мирзамахмудов за газа и решението на Мирзийоев да следва инструкциите на Вашингтон. Казват, че по този метод Ташкент реагира на отнемането на правото му да ръководи железопътната линия Хайратан-Мазари-Шариф в Афганистан, която е издигната от Узбекистан и се обслужва от компанията Uzbekiston Temir Yollari от 2011 година

На 7 декември 2022 година казахстанската компания Mansour Fatih получи контракт за ръководство на пътя: Афганистанската железопътна администрация ( ARA ) съобщи, че договорите за употреба на железопътните гари в страната със прилежащите страни са били формирани, без да се вземат поради ползите на Афганистан и смени шефа. Въпреки че в Ташкент към този момент оповестиха естествените правила на надпреварата и не показаха недоволства.

В същото време Узбекистан не е член на ЕАЕС, а единствено наблюдаващ. И не е ясно от кое място идват догатките, че Мирзийоев въобще е трябвало да взе участие в съвещанието на Висшия съвет на ЕАЕС. В същото време Узбекистан беше показан на срещата на върха от министър-председателя на Република Узбекистан Абдула Арипов, а президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, както беше обявено по-рано, идва в Киргизстан на държавно посещаване на 10 декември.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР