Уволниха директора на къщата-музей Иван Вазов в Сопот. Това стана

...
Уволниха директора на къщата-музей Иван Вазов в Сопот. Това стана
Коментари Харесай

Уволниха шефа на музея на Вазов в Сопот, защото е филолог

Уволниха шефа на къщата-музей " Иван Вазов " в Сопот. Това стана в навечерието на 96-та годишнина от гибелта на поета. Според отстранения шеф Стефан Филчев повода за прекратяването на контракта му е, че е лингвист, съобщи Дарик.

Кметът на община Сопот Деян Дойнов е трансформирал длъжностната характерност, съгласно която за поста ще се изисква обучение по музеология и археология, вместо филологическо, изясни още той.

Стефан Филчев оглавява къщата музей " Иван Вазов " в Сопот преди близо 5 години след спечелването на зястото с конкурс. Два месеца преди приключването на мандата му като шеф той получава заповед за преустановяване на контракта, тъй като се трансформира длъжностната характерност, изясни самият той.

Според него това е незаконно деяние. " Първо, моят контракт изтича на 19 ноември, т.е. не е завършил петгодишният ми мандат. Второ, тъй като музеят на Вазов, както всички знаят, е книжовен музей и профилът на музея е подобен. Така че да падне условието шефът на музея да има просветителна степен " бакалавър " по българска лингвистика, е неуместно. Но в устрема бързо, час по-скоро да бъда освободен, получих тази неуместна заповед ", разяснява Филчев.

Според зам.-кмета на община Сопот Николай Новаков Стефан Филчев не е лингвист. По думите му имало подозрения и за нарушавания в музея, по тази причина още в понеделник от общината ще се извърнат към Министерството на културата с искане да създадат инспекция.

" Той не е лингвист, той е възпитател. В понеделник още ще бъде изпратено писмо до Министерството на културата за неочаквана, бърза инспекция, която да откри дали фондът на музея е там или го няма, или в случай че го няма, какво няма, или в случай че го има, че го има и по този начин нататък. И тогава ще бъдем по-конкретни. Сега няма смисъл да даваме информация. Но има странни неща ", сподели зам.-кметът.

Като образец за нарушаване той даде " асма за 17 000 лева " И добави, че от самите музейни служащи също имало сигнали против шефа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР