Уверения за план за връщане на учениците от 1 до

...
Уверения за план за връщане на учениците от 1 до
Коментари Харесай

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

Уверения за проект за връщане на учениците от 1 до 4 клас в учебно заведение, помощи за родители в отпуск, безвъзмездни проби и средства за работещите на първа линия дадоха министри от държавното управление пред президента Румен Радев. Той провежда незабавната среща, с цел да обсъдят обстановката с пандемията и ограниченията, които се вземат за преодоляването ѝ. В диалозите взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, само че не и министър председателят Стефан Янев.

През последните дни броят на заболелите и умрелите българи е обезпокоително висок, а лечебните заведения се задъхват, заключи президентът. Той удостовери, че алтернативата пред служебното държавно управление е била или да затвори изцяло страната по образеца на предходните ръководещи, или да приложи еластичен и отворен метод. Радев не спести рецензиите към министри, че на хората не им е било обещано задоволително време да приспособяват новите ограничения и това е провокирало стрес и отвращение. Президентът обаче подсети, че предходните ръководещи са насадили извънредно съмнение към имунизациите, които са най-надеждната отбрана против ковид. " Всеки има право на мнение по имунизациите, само че статистиката на заболелите и умрелите не се интересува от това. Тя е задоволително красноречива - най-надеждната отбрана, която имаме против този вирус, е имунизирането ", сподели още президентът.

Румен Радев съобщи упованието си приоритет в работата на държавното управление да бъде допустимо най-бързото връщане на децата в клас, като изиска и решение за имунизиране на хора със характерни болести, за проблема с признаването на антитела и за пълноценния надзор на спазването на ограниченията.

Планът за връщане на децата до IV клас в учебно заведение планува постоянното им регулиране с проби със слюнка или във тип на близалки, само че единствено след единодушие на родителите. Здравният министър Стойчо Кацаров счита, че при разпределяне на средства от Министерството на финансите такива проби могат да се обезпечат до 7-10 дни. " Училищата няма по какъв начин да отворят без филтър на входа, който не позволява в тях заболели деца, преподаватели и работещи ", акцентира министърът на образованието Николай Денков. Той обаче изрази подозрение, че родителите ще бъдат съгласни на тестуване. От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е нараснал три пъти, а на децата - пет пъти, инфектирани се оказаха 12 000 деца в учебните заведения и 2000 в детските градини, демонстрират данни на МОН.

Закъсняхме с обезпечаването на безвъзмездни проби, само че в понеделник до обяд те ще бъдат обезпечени, увери Кацаров. Той добави, че ще се заплаща единствено за тяхното взимане - до 10 лв.. Министърът даде обещание и засилен надзор на ограниченията взаимно с Регионалните здравни инспекции, Българската организация за сигурност на храните, Министерството на вътрешните работи и инспекторатите към общините.

За родители, които сега употребяват отпуск, с цел да се грижат за деца до 14-годишна възраст, които учат отдалечено, са обезпечени нужните средства, стана ясно по време на срещата. За едно дете подпомагането е от 650 лв. месечно, а за родители с две и повече деца са планувани 975 лв., съобщи общественият министър Гълъб Донев.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че всички експерти на първа линия - лекари, сестри, санитари, ще получат по 1200 лв.. " Останалите средства за болничната помощ, които са в рамките към 40 млн. лева на месец, ще бъдат преразпределени за лечебните заведения, които ще лекуват КОВИД-19 ", съобщи той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР