Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за измерване през

...
Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за измерване през
Коментари Харесай

Въздухът е най-мръсен в София и Горна Оряховица, а пикът се очаква през декември

Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за премерване през последните няколко дни. Традиционно преди отоплителния сезон Горна Оряховица е градът с най-мръсен въздух в страната. Подобна е картината и във Велико Търново, където от началото на годината са били регистрирани повече от 60 превишения на нормата. Кои са градовете, където през последните 4 дни въздухът е бил най-мръсен, вижте в репортажа на Зорница Илиева и Тихомир Игнатов.

Най-високите равнища на замърсяване са засечени в петък. В столичния квартал,,Надежда “ фините прахови частици са били два пъти над нормата от 50 микрограма на пространствен метър. В класацията по замърсен въздух попадат още Благоевград, Бургас, Несебър, Пловдив, Смолян и Казанлък.
Валери Серафимов, Изпълнителна организация по околна среда и водите: В над 30 обитаеми места, в които измерваме фини прахови частици имаме превишаване на този замърсител. Има и обитаеми места, в които няма проблеми - Пирдоп, Девня, Варна.
Основните аргументи за замърсяването - авто трафик, отопление с твърди и течни горива, както и непочистени улици. От Столичната община плануват нови ограничения за възстановяване на въздуха.

Емилия Стойнева, нач. отдел „ Качество на атмосферния въздух “ в Столичната община: Закупуват се нови устройства, които ще мерят отработените газове на колите като ще се правят инспекции взаимно с КАТ.
В Горна Оряховица също търсят решение на казуса с мръсния въздух. Градът е обкръжен от хълмове и това дружно есенните мъгли не разрешава на тежкия пушек от печките да се разсее. Въпреки че страда от остра астма Иванка Кукумеева от години топли шивашкото си ателие единствено на дърва.

 Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции
Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за премерване през последните няколко дни. Пикът на замърсяването се чака през декември и...
Иванка Кукумеева, гражданин на Горна Оряховица: Събирам дъски едно друго, какво да върша като ми е дребна пенсията. Десислава Васева, Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново: Нашите рекомендации са да се горят сухи дърва и да не се горят боклуци в отоплителните уреди.
Практиката на лекарите демонстрира, че в есенно-зимния сезон поради мръсния въздух болните се усилват.

Венелин Пеев, пулмолог: Пораженията най-много са върху лигавицата на белия дроб. Дразнене на дихателните пътища, произвеждане на мукусна секреция, затегнато протичане на остри бронхити.
Според статистиката в последните години страната ни се подрежда на челните места по смъртност поради мръсния въздух.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР