Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе

...
Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе
Коментари Харесай

Тол таксите скачат, винетката – 87 лева


Увеличението на тол таксите за тежкотоварните коли ще се вкара поетапно, разгласи строителният министър Гроздан Караджов.

Така от 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува към този момент действително и за прекосяването му по второкласните пътища у нас. И сега те са включени в обсега на тол системата, само че са с нулева ставка.

От идния месец се планува да бъде въведено половината от плануваното до момента нарастване. Втората стъпка - за останалите 50% от нарастването - ще влезе в действие от 1 януари 2023 година Тогава ще бъде доближат общият размер на препоръчаното през април тази година нарастване на цените.

Също от следващата година ще бъдат понижени цените на всички винетки, планува планът за изменение на Тарифата за таксите за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. Така вместо 97 лв. водачите на леки коли ще заплащат 87 лв. за годишна винетка.

Вицепремиерът Гроздан Караджов показа през днешния ден измененията на среща с превозвачите.

"Предложението ни за гладко нарастване на цените е, с цел да осъществим настояването на превозвачите за предвидимост. Първоначалното ни предложение, поради двете години, в които тежкотоварният трафик плащаше нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, в действителност наподобява доста. Затова считам, че е вярно да го въведем на две стъпки. Диалогът с сектора ще продължи ", безапелационен беше той.

По думите му следващата година ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще стартира да заплаща 2/3 от приходите, а леките коли – 1/3 и по този начин ще се възвърне справедливият принцип този, който употребява и разрушава повече, да заплаща повече.

Председателят на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров настоя:

"Не мога да се съглася по ограничението на директния трафик и второкласната пътна мрежа да влезе в цялостен обсег. По отношение на поетапното нарастване на цената. С сътрудниците се обединихме и казахме - мораториум до 1 януари. Дотогава до момента в който намерим решение на Данък добавена стойност, на отстъпките върху километър и на второкласната пътна мрежа ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР