Увеличението на реалния БВП отразява нарастването на потребителските разходи, на

...
Увеличението на реалния БВП отразява нарастването на потребителските разходи, на
Коментари Харесай

БВП на САЩ се е увеличил с 4,9% през третото тримесечие на 2023 г.

" Увеличението на действителния Брутният вътрешен продукт отразява повишаването на потребителските разноски, на частните вложения в складови резервира, на износа, на държавните и локалните държавни разноски, на разноските на федералното държавно управление, както и жилищните дълготрайни вложения. Тези покачвания бяха отчасти обезщетени от понижение на нежилищните дълготрайни вложения. Вносът, който по принцип лишава от напредък на Брутният вътрешен продукт, също се е нараснал “, показва предварителна оценка.

 

Наблюдава се растеж на потребителските разноски през третото тримесечие с 4% на годишна база, като това е най-сериозното покачване от последното тримесечие на 2021 година и след болнав напредък с 0,8% през второто тримесечие на 2023 година, водени от увеличеното ползване на жилища и комунални услуги, опазване на здравето, финансови услуги и застраховки, хранителни услуги и недълготрайни артикули (начело с медикаментите с рецепта).

 

В същото време износът от Съединени американски щати се увеличи с 6,2%, възстановявайки се от спад с 9,3% през второто тримесечие, до момента в който вносът също се усили с 5,7% след растеж със 7,6% три месеца по-рано. Бизнес запасите в частния бранш пък прибавиха 1,32 процентни пункта към икономическия напредък - първото нарастване от три тримесечия насам. Освен това жилищните вложения се покачиха за първи път от близо две години (с 3,9% след спад с 2,2% през второто тримесечие), а покачването на държавните разноски се форсира до 4,6% от 3,3% три месеца по-рано.

 

От друга страна, нежилищните вложения се свиха за първи път от две години с 0,1% (след растеж със 7,4% през второто тримесечие), заради спад с 3,8% в оборудването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР