Увеличението на основните лихви от страна на Европейската централна банка

...
Увеличението на основните лихви от страна на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Вдигането на лихвите ще успокои имотния пазар в България

Увеличението на главните лихви от страна на Европейската централна банка ще възстановява имотния пазар в България и ще докара до понижаване на търсенето на жилища. Около това мнение се сплотиха представители на четири водещи организации за недвижими парцели, с които разговоря Economic.bg.

Припомняме, че при започване на месец септември ЕЦБ утвърди невиждано повишение на главните си лихви със 75 базисни пункта (0.75%), като алармира и за по-нататъшни нараствания. Това деяние на централната банка бе явен знак, че битката с инфлацията става приоритет.
Баланс на пазара на парцели
Очакваше се лихвите да се вдигнат. Може би това се случи с малко по-големи равнища от предстоящото, само че съгласно мен това е вярната посока. Така ще се възстановяват пазарите, тъй като сега имаме рекордно ниски равнища на лихвите по заемите и нулеви такива за депозитите. Не считам обаче, че тази смяна ще докара до някакви съществени разтърсвания “, споделя Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

За нормализиране на пазара приказва и Весела Илиева, която е ръководещ сътрудник в Unique Estates. Тя счита, че доста от започнатите планове ще забавят темповете си на развиване и ще има актуализация на цените, както и закъснение в стартирането на нови.
По-малък интерес... 
... от страна на потребителите към покупка на парцели и надлежно балансиране на пазара – подобен сюжет вследствие на повдигането на лихвите чака за България Страхил Иванов, притежател на „ Явлена “. 

Причината е, че когато се усилят лихвите и когато няма в резултат на това „ такса наличност “ във връзка с държането на влогове в банките, хората не са толкоз обезпокоени да съхраняват парите си в банките. Това значи, че една част от купувачите, които бяха на нашия пазар през последните две години, ще трансформират желанието си и ще задържат парите си в банковата сфера, без да бъдат мощно дейни купувачи на пазара “, уточни той.

Експертите изясняват нормализирането на пазара с това, че в резултат на по-високите лихви и вероятността доста хора да изпитат усложнение в изплащането на новите жилища ще намалее интереса към тяхната покупка. От друга страна, предлагането ще остане горе долу на същите равнища и по този начин търсенето няма да надвишава предлагането. На доктрина от това би следвало да произтече намаляване на цените на парцелите. Такова обаче не се предвижда.

Не чакаме да се повишават цените, само че няма и да падат, тъй като количеството парцели, което имаме като остаряло строителство, не е задоволително, а новото строителство като единици няма да излезе цялото на пазара “, означи Весела Илиева.

Според нея новите планове, които би трябвало да стартират през тази календарна година, ще се забавят и по този начин няма да има прекомерно предложение на пазара. „ След Коронавирус стартира едно супер търсене на всевъзможни артикули по целия свят, тъй като нямаше никакво предложение. Все отново никой нищо не произвеждаше две години. И с цел да се стабилизира търсенето, нарастването на лихвите е една от ограниченията “, разяснява тя.
Пазар без разтърсвания
Представителите на организациите за недвижими парцели са единомислещи и че пазарът няма да изпадне в рецесия, още по-малко като тази от 2008 година Полина Стойчева, шеф на платформата Imote.net, разяснява, че повдигането на лихвите не чак толкоз огромно.

В някаква степен ще има ограничаване. Категорично като финансовата рецесия от 2008 година няма по какъв начин да стане – нито банките са отпускали по този начин безсистемно заеми, нито цените са се вдигнали толкоз доста. “

Според нея цените до момента са следвали инфлацията, до момента в който в това време приходите са се вдигали. „ Може да има надценени парцели, само че не поголовно, както беше преди. Смятам, че надали ще има някакъв взрив на хора, които не могат да си заплащат заемите “, сподели още Стойчева. 

От Unique Estates също дефинират пазара като спокоен и подобен, който се движи от хора, които купуват парцели за лична потребност.

Няма ги тези купувачи, които взимат по 4-5 жилището и купуват напълно за нечиста сделка и препродаване. През цялото време пазарът се движи от хора, които търсят за лична потребност “, споделя Илиева.
Факторът инфлация
Инвестицията в парцел е най-хубавото избавление за парите на хората при инфлация, безапелационни са специалистите в региона на недвижимото имущество. Според тях точно това ще е и мотивацията на хората за покупка на парцел.

Полина Стойкова намира настоящия миг като подобаващ за инвестиция в парцел, в това число тъй като приходите не престават да порастват, а инфлацията кара хората да търсят устойчиво леговище за парите си. Според нея лихвените проценти са на задоволително ниски равнища и в обозримо бъдеще ще останат под инфлацията. 

„ Другото, което се следи е, че стартира да има по-добро предложение на парцели. Една година имахме сериозен дефицит на пазара. Собствениците на парцели стартират да схващат, че сега се намираме в пик на пазара и е доста преференциално да се продава и започнаха да излизат предложения на пазара “, изяснява Полина Стойкова.

За слизане от пика на пазара е към момента рано, споделя още тя.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР