Увеличението на инвестиционната активност тази година идва основно заради повече

...
Увеличението на инвестиционната активност тази година идва основно заради повече
Коментари Харесай

Инвестиционните разходи на държавата нарастват до 1.6 млрд. лв. към юли

Увеличението на капиталовата интензивност тази година идва главно поради повече стартирали европроекти.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Просрочените отговорности на общините понижават до 138 млн. лева

Същевременно за година дългът на локалната власт нараства с съвсем 10% до над 1.3 милиарда лева
30 авг 2018
Два нови фонда и квазиданък за бизнеса предлага общественото министерство

Закрилата от уволняване на хора с увреждания отпада, само че се вкарват минимални квоти, излиза наяве от проектозакон
29 авг 2018
Когато парите от София не стигат

Докато чакат същинска децентрализация и повече локални доходи, общините в България имат и друга алтернатива за развиване: целеви заеми
24 авг 2018
Бюджетният остатък доближава 2 милиарда лева към края на юли

Въпреки че са планувани на недостиг, евентуално и през тази година държавните финанси няма да излязат на минус
1 авг 2018 Правителствените разноски за вложения нарастват до над 1.6 милиарда лева към края на юли, като малко над половината от средствата са европейски. Така сумата доближава 26.3% от плануваните за годината 6.1 милиарда лева финансови разноски. Макар към този момент да остават надалеч от задачата, осъществяването тази година се движи доста по-бързо от предходната. За съпоставяне, през същия интервал на 2017 година капиталовите разноски бяха към милиард, или 16.4% от заложеното. Раздвижването тази година идва главно поради повече стартирали европроекти. Това демонстрират данните на Министерството на финансите за осъществяването на консолидираната фискална стратегия (КФП).

Ведомството разгласява и предварителни оценки за обществените финанси през август, съгласно които бюджетният остатък доближава 2.47 милиарда лева, или 2.4% от прогнозния БВП (БВП) за годината. За съпоставяне, към август 2017 година превишението на приходите над разноските беше 2.15 милиарда лева

Притокът на помощи

Според предварителните оценки на Министерството на финансите бюджетният остатък нараства с 450 млн. лева за месец до близо 2.5 милиарда лева Увеличението идва най-вече от приток на помощи. Към края на юли постъпленията от помощи бяха близки до миналогодишните си равнища, а месец по-късно сумата е с 290 млн. лева по-висока.

Също по този начин нарастване означават данъчните и неданъчните доходи – с 10.8% по отношение на година по-рано до общо 24.6 милиарда лева Съдейки по подробните данни от предишни месеци, тук растежът се движи най-вече от постъпленията от косвени налози, като Данък добавена стойност и налога върху приходите.

Успоредно с приходите се покачват и разноските на държавното управление. Към август те доближават 23.5 милиарда лева, което е с 2.4 милиарда над миналогодишните равнища. От ведомството показват, че растежът при националния бюджет идва от по-високите осигурителни заплащания и покачването на заплатите на учителите, а по сметките на Европейски Съюз нарастват финансовите разноски.

Повече доходи от Данък добавена стойност и приходи

Ревизираните данни на финансовото ведомство демонстрират, че остатъкът в бюджета е 2 милиарда лева към юли. Той идва от националния бюджет, до момента в който сметките по европейските средства са на минус от 345 млн. лева
Приходите в бюджета нарастват с 10.6% на годишна база до близо 21.7 милиарда лева, като тук огромният принос е на данъчните приходи. Те се усилват с 8.1% по отношение на юли 2017 година, като над две трети от растежа идва от приходите от Данък добавена стойност и налог върху приходите (общо 5.9 прочие п.). Двигателят – растящите приходи на популацията и съответното покачване на покупките на семействата в страната.

Подобно нарастване означават и разноските – 10.8% на годишна база до близо 19.9 милиарда лева към края на юли. Тук огромен принос имат по-високите заплати на работещите в бюджетния бранш, растежът на обществените заплащания поради нарастването на пенсиите и капиталовите разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР