Увеличение на тол таксите без каквито да е мерки в

...
Увеличение на тол таксите без каквито да е мерки в
Коментари Харесай

Превозвачите подскочиха: Подиграват се с тол таксите. Не сме престъпници!

Увеличение на тол таксите без каквито да е ограничения в поддръжка на транспортния бранш, е безразсъдно, безапелационен е изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров.

Както към този момент е ясно, държавното управление възнамерява да усили обсега и цената тол таксите от 1 юли. Към автомагистралите и първокласните пътища се прибавят и Втори клас пътища, които са към 3000 км. Аргументът е, че в този момент превозвачите минават по тях и не заплащат за потреблението им.

" Това нарастване е извънредно безразсъдно. Ние неведнъж повтаряме, че има проблеми с тол системата. Проблемите се наслагват. Тол системата е механизъм за правене на транспортна политика и не считаме, че това е работа единствено и само на районния министър. Виждаме обстановката сега в Европа с превозвачите - в редица страни се отделят по 400 - 500 млн. до над милиард за подкрепяне на превозвачите. Отделно от това има облекчение по отношение на цените на горивата ", сподели Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, нарастването се прави на ангро, което удря извънредно доста и съвсем единствено българските превозвачи.

" Тол системата има механизъм за правене на политика по какъв начин да се трансферира тежестта върху директния трафик. Тол таксите в България не са най-ниските в Европа. В момента можем да кажем, че сме на едни от най-ниските ставки, само че като ги увеличим по три за автомагистрали и за първи клас пътища, и вдигнем доста за втори клас пътища, несъмнено няма да бъдат най-евтините ", изясни Димитров.

Експертът настоя, че превозвачите ни са третирани като нарушители на границата при пропуснат тол сегмент - стопират се тежкотоварните коли и не се позволява да се напусне територията на страната, до момента в който не се заплати или обезщетителна такса, или да се издаде акт.

" Начинът, по който се ръководи тол системата у нас, е несъпоставим с този Европа. Защото в случай че в една европейска страна има пропуснати тол сегменти или изобщо не сме платили, то имаме избран период, в който можем да заплатим въпросните сектори, а не да ни се постановат санкции и актове. Имаме терзания къде отиват средствата от тол таксите ", посочи Димитър Димитров.

" Най-справедливият метод за пътно заплащане на употребената пътна инфраструктура е тол системата. Още първоначално беше обявено, че тол системата планува след време да включи и лекият трафик. Нашето предложение беше да се заплаща тол единствено по автомагистралите. Когато някой реши да върви до върви до морето и желае да стигне бързо - ще се качи на автомагистралата. Който обаче желае да стигне гратис - може да пътува по Подбалканския път ", разясни той.

Димитров сподели още, че възнамеряват да проведат още няколко диалога, само че в случай че не се вслушат в доводите им, митингът е най-логичното продължение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР