Увеличават се случаите, при които хора получават обезщетения за временна

...
Увеличават се случаите, при които хора получават обезщетения за временна
Коментари Харесай

Фрапантни случаи! Нова нагла схема за източване на пари от НОИ, ще се хванете за главата

Увеличават се случаите, при които хора получават компенсации за краткотрайна нетрудоспособност и безработица, за които обаче е открито, че не са упражнявали трудова активност и фиктивно са назначени, с цел да черпят осигурителни права, оповестяват от Национален осигурителен институт.
При един от тях застраховател подава електронно документи за погашение на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и майчинство. При преценка на правото длъжностните лица откриват нередности и изпращат писма за премахване на несъответствията до шефа с адрес седалището на сдружението.
Писмата се връщат непотърсени. На едно от известията за снабдяване е посочено, че лицето не живее на посочения адрес.Посетен е на място адресът, който е вписан в Търговския указател. Там липсва каквато и да било жилищна постройка, от кметството осведомят чиновниците, че лицето не живее в селото, а въпросното място е отвън регулационния проект на селото.
От органите на Търговско дружество на Национална агенция за приходите осведомят, че сдружението не упражнява стопанска активност, не са регистрирани доходи, липсват документи, свързани с направени разноски за активността, сдружението не има фискално устройство за отчитане на продажбите и няма открита банкова сметка. Случаят е предаден на прокуратурата.
При инспекцията проверяващите органи са открили, че „ шефът “ на сдружението е необразован скитник и явно не е в положение да ръководи сдружението. По случая е формирано досъдебно произвеждане. Издирват се лицата, които са оформяли документи и подавали данни от името на сдружението.
При различен сходен случай е формирано контролно произвеждане за осъществяване на инспекция от контролните органи в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Разград за сдружение, посредством което са изплащани парични компенсации и помощи на лица, наети с високи хонорари на длъжности за нискоквалифициран труд, които са употребили краткотрайна нетрудоспособност над 30 календарни дни.
Оказва се обаче, че на адреса няма такава компания, а по партидата на осигурителя липсва информация за импортирани осигурителни вноски, Национална агенция за приходите уведомява, че сдружението не е правило никаква комерсиална активност, не са регистрирани доходи, не са внасяни осигурителни вноски.
Предприети са дейности за реализиране на контакт с представител на сдружението, само че подобен не е сбъднат. Част от служащите изясняват, че са полагали труд за други компании, представляващи свързани лица на проверяваното сдружение. Естествено, следват насрещни инспекции в посочените други компании, в които лицата сякаш са полагали труд, само че няма данни и доказателства това да се е случило.
Сезирана е прокуратурата, която отхвърля да образува досъдебно произвеждане с претекст, че няма данни за закононарушение от общ темперамент. Контролните органи на Национален осигурителен институт продължиха да търсят контакт с представител на сдружението, който да показа документи за инспекция, само че се оказаха в справедлива неспособност да я извършат.
Предходните притежатели са трансферирали сдружението на нов шеф, който има регистрирани 25 компании на негово име и на еднакъв адрес. Потърсено е подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи за издирването му, които дават отговор, че лицето е напуснало рамките на Република България и е в неопределеност.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР