Увеличават се случаите на жени, които раждат сами в домовете

...
Увеличават се случаите на жени, които раждат сами в домовете
Коментари Харесай

Жена от Враца роди близнаци вкъщи, дори не знаела, че бебетата са две

Увеличават се случаите на дами, които раждат сами в домовете си, без лекарска помощ. Последният подобен образец е от Враца, когато незабавен екип избавя новородени близнаци в тежко положение, оповестява Нова ТВ. 
Прочетете още
Въпреки че няма публична статистика какъв брой дами избират да родят децата си отвън болница. Според неправителствени организации става дума за над 30 родилки всяка година. Наблюденията на лекарите са, че техният брой се усилва. Само от началото на годината медиците във Враца са реагирали на няколко сходни случая. В София обстановката е сходна. Експерти откриват повода в недоверието на доста дами в здравната система.

След сигнал на незабавния телефон 112 за родила в дома си във Враца жена, медиците откриват две недоносени бебета.

По думите на доктор Георги Бонев дамата е била в относително устойчиво положение. „ Но бебетата не бяха добре. Едното беше 1 кг, другото - 800 грама. Тя не можеше да изясни, дори не знаеше, че са две бебетата ”, сподели доктор Бонев.

Децата са реанимирани и откарани в болница дружно с майката, която признава, че не е следила бременността си. Според Албена Димитрова, акушерка в МБАЛ " Христо Ботев " – Враца, от Нова година до момента това не е първият случай, в който идват и виждат раждане в домашни условия.

С сходни проблеми се сблъскват и в други градове на страната. От столичната незабавна помощ признават, че са израждали не едно или две бебета в кола за спешна помощ. „ За страдание, в 21-ви век доста от младите майки или не наблюдават задоволително бременността си, или въобще не се наблюдават. Това крие неведение по кое време ще настъпи терминът, когато рискът е доста по-висок. Жените чакат до последно и тогава при отиване на незабавния екип раждането или е почнало, или е доста напреднало ”, изясни доктор Анелия Богданова от Центъра за незабавна здравна помощ в София.

По думите на Борислав Дончев – парамедик, общото сред всички е, че се получава затруднение. „ То е безусловно ненужно и би могло да се избегне, в случай че майките наблюдават положението си ”, счита Дончев.

От Асоциацията на дулите - особено подготвени придружители на родилки, споделят, че постоянно с тях се свързват дами, които питат дали е допустимо да родят у дома. Като причина показват недоверието в здравната система.

„ Много постоянно има боязън от загубата на надзор - „ някой различен ще взима решенията за мен ”, постъпвайки в болница… чували са истории, които им вкарват боязън ”, изясни Мирослава Филипова.

Гинеколози предизвестяват, че при раждане в извънболнична среда лесни за преодоляване затруднения могат да са съдбовни.

„ Най-опасното постоянно си остава преди всичко кръвозагубата или възможни инфекции, или мъртво раждане. За бебето най-важно е незабавно след раждането да му се обезпечи следене на разнообразни индикатори. И това е от фундаментално значение за предварителна защита на детски заболявания като ДЦП ”, сподели доктор Валентин Георгиев от Центъра за незабавна здравна помощ в София.

У нас към момента липсва указател какъв брой от ражданията са станали отвън лечебните заведения.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР