Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал

...
Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал
Коментари Харесай

Расте броят на работодателите, които планират да наемат нови служители

Увеличават се работодателите, които имат желание да търсят нов личен състав през идващите 6 месеца. Това сочи първото за 2022 година изследване на потребностите на работодателите от работна мощ на Агенция по заетостта, което се организира в интервала февруари – март на актуалната година. Изследването се провежда взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване в 28-те области в страната. То е национално представително и е направено посредством анкети измежду статистическа извадка от работодатели, представляваща 378 752 дейни предприятия в страната.

Резултатите от проучването демонстрират, че 60 842 компании ще търсят нов личен състав през идващите 6 месеца. В съпоставяне с допитването през февруари-март 2021 година техният брой се е нараснал с 2 620 или с 4,5%. Бизнесът декларира потребност от 239 339 служащи и експерти с умения в разнообразни професионални посоки.

През идващите 12 месеца работодателите ще търсят 128 789 експерти с подготовка, добита в системата на междинното професионално обучение и професионалното образование. Най-търсени ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител-монтажник, заварчик, действен счетоводител, електротехник, касиер и др.

От други 62 905 експерти с дееспособност или с висше обучение ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени са водачи, медицински сестра, учители и лекари. В съпоставяне с миналата година броят на търсените висшисти е повишен с 6 300 или с 11,1%. Проучването демонстрира, че 47 645 служащи без компетентност ще са нужни в другите браншове на стопанската система през идващите 12 месеца. Спрямо година по-рано техният брой се намалява с 8 100 или с 14,5%.

Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат 70,7% от работодателите в страната. На годишна база техният дял се усилва с 2,3 процентни пункта. Най-сериозни усложнения работодателите срещат при намиране на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. За съпоставяне преди година е имало максимален дефицит на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

Нова вълна на COVID-19 ще повлияе на работодателите, сочи проучването на Агенция по заетостта. 19,4% от тези,които са възнамерявали да наемат личен състав, напълно ще преустановят търсенето, или това са 11 800 предприятия. Най-силно отрицателно въздействие върху желанието за наемане на нов личен състав при нова пандемия ще се усети в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, където 1/3 от компаниите ще се откажат да търсят личен състав. 50,5% от тях обаче, или повече от половината, няма да се повлияят от появяването на нова COVID-19 вълна – това са близо 31 000 компании. При въвеждане на нови ограничаващи ограничения за бизнесанай-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните служащи. При подобен сюжет работодателите се чака да се откажат от проектите си да наемат малко над 10 000 служащи с такава подготовка. Близо 5 000 работни места за квалифицирани експерти със приблизително и висше обучение също ще останат необявени при съществуване на нова пандемична вълна.

Най-предпочитаната форма за държавна поддръжка за опазване на заетостта измежду работодателите при COVID-19 ограничаващи ограничения остава " 80 на 20 ” – изразена в 33,7% от интервюираните, следвана от " 60 на 40 ” – в 14,5% от случаите. Само 3,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат личен състав, ще се откажат от това си желание, без значение каква държавна помощ им се предлага.

Според изследването в средносрочен проект, т.е. в околните 3 до 5 години, търсените експерти с висше обучение ще бъдат 173 784 души или 7,6% от наетите по трудово и служебно правно отношение в края на месец март 2022 година Трите най-търсени професионални посоки ще бъдат Педагогика, Икономика и Електротехника, електроника и автоматика. През идващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 208 964 експерти със приблизително обучение. Спрямо февруари 2021 година търсенето е намаляло с близо 33 500 или с 13,8%. Най-необходими ще са експертите в търговията на едро и дребно, строителството, индустриалните технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроенето, металообработването и металургията и др.

София-град остава региона, където ще се чака да бъдат наемани най-вече служащи и експерти – 67 064, което е 28% от всички декларирани в страната потребности. В 12 области работодателите са декларирали, че ще се нуждаят от повече фрагменти по отношение на година по-рано. Това са областите София-град, Варна, Добрич, Софийска област, Русе и Плевен и други Най-слабо е търсенето в област Бургас, Пловдив, Търговище, Хасково и Ловеч и др.

В изследването на потребностите на работодателите са обхванати съразмерно предприятия с друга бройка – от микропредприятия, с по-малко от 10 души личен състав, до огромни предприятия с над 250 души. Според икономическата активност максимален е делът на интервюираните предприятия от бранш " Търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство ” (34,3%), следват предприятията в бранш " Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето ” с 16,1% представителност, а на трето място е бранш " Индустрия ” с 14,4%.

Проучването на потребностите от работна мощ се организира от Агенция по заетостта два пъти в годината, с цел да се набира и проучва настояща информация по отношение на специалностите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите фрагменти и да се възнамеряват ограничения за образуване на тяхната професионална подготовка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР