Увеличаването на държавния дълг на САЩ, който вече надхвърли 33

...
Увеличаването на държавния дълг на САЩ, който вече надхвърли 33
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в света е свръхзадлъжняла - последствията

Увеличаването на държавния дълг на Съединени американски щати, който към този момент надвиши 33 трилиона $, води до рекордни в историята разноски за обслужването му. За 2024 година те могат да доближат над 4% от брутния вътрешен артикул на страната (БВП), което се е следило единствено през 80-те години на предишния век, разяснява за РИА Новости обстановката ръководещият шеф на компанията " Газпромбанк Private Banking ", Егор Сусин.

Министерството на финансите на Съединени американски щати преди дни заяви, че общият външен дълг на страната е достигнал 33,044 трилиона $. По таквъ метод, означават специалистите, при Брутният вътрешен продукт на страната от към 26 трилиона $, държавният дълг към този момент надвишава 127% от Брутният вътрешен продукт.
 Колко е новият исторически връх на държавния дълг на Съединени американски щати
Колко е новият исторически връх на държавния дълг на Съединени американски щати

Границата от 31 трилиона $ дългът на Вашингтон мина през октомври предходната година

Ще напомним, че съгласно разпоредбите на Европейски Съюз, външният дълг на всяка страна не би трябвало да надвишава 30% от нейтия Брутният вътрешен продукт, само че страни като Италия и Франция много надвишават тази стойност. А понастоящем, държавният дълг на Русия е към 16% от нейния Брутният вътрешен продукт.

" Основният проблем при продължаващото повишаване на държавния дълг на Съединени американски щати е, че заради повишаващите се лихви, разноските за обслужването му се усилват и те към този момент доближават приблизително годишно към 2,9% от размера на самия дълг. А това пък към този момент се равнява на към 3,6% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Обаче главните лихви в Съединени американски щати не престават да порастват и до началото на 2024 година разноските за обслужване на дълга ще възлязат на към 4% от Брутният вътрешен продукт. След което те доста евентуално ще надвишават предходния връх от 4,2% от Брутният вътрешен продукт, регистриран през 80-те години на предишния век, когато главните лихви на Федералния запас на Съединени американски щати " счупиха " върхове ", предвижда финансистът.
 Как ще се развиват фондовите пазари до края на годината - прогнозата на Bank of America
Как ще се развиват фондовите пазари до края на годината - прогнозата на Bank of America

Причините за оптимизъм

Повишаването от Фед на главните лихви стартира през март 2020 година, от равнище от 0,25% и до юли 2023 година горната граница на диапазона към този момент стигна 5,5%.

По думите на финансиста, " Съединени американски щати би трябвало да понижават бюджетния си недостиг, защото в тази динамичност с главните лихви, обстановката става нестабилна. Основните лихвените проценти се покачват и ще се трансформират в увеличение на дълговата тежест на страната. "

През пролетта в Съединени американски щати имаше опити за следващ път да се вдигне " таванът " на държавния дълг, защото предходният " таван " от 31,4 трилиона $ беше превишен при започване на годината. В последна сметка тогава, републиканците и демократите се споразумяха до януари 2025 година да преустановят действието на " тавана " на дълга и да стартират да понижават разноските.

" А в това време казусът с " тавана " на държавния дълг на Съединени американски щати няма по какъв начин да изчезне. Много финансисти към този момент схващат, че подобен голям дълг е невероятно да бъде погасен, въпросът е да бъде обслужван. Досега Съединени американски щати се оправят, обаче е доста евентуално рано или късно тази обстановка да се трансформира в внезапно отрицателен фактор както за стопанската система на Съединени американски щати, по този начин и за $ ", обобщава от своя страна самостоятелният финансов анализатор Сергей Дроздов.
 Европейските страни с най-голям външен дълг
Европейските страни с най-голям външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е надалеч по-ниска
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР