Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Е-мобилен лизинг

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Е-мобилен лизинг
Коментари Харесай

Авто е-волюция


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Е-мобилен лизинг

Цените са доста по-високи от общоприетите коли, само че поддръжката е доста по-евтина
30 мар 2018
Електромобил на остаряло - задача допустима

Вторичният пазар стартира да се развива, като към този момент на него са най-вече запалянковци
9 мар 2018
Дай ми ток до морето

В България към този момент има над 70 зарядни станции за електрически автомобили, което разрешава използването им и отвън градовете
15 сеп 2017 - Конкуренцията непрекъснато усъвършенства новите модели на електрическите автомобили.

- Гамата от предлагани модели в България се усилва, както и министър председателите, само че отвън евтината поддръжка цените им остават високи.Плюсовете на електрическите коли към този момент са необятно известни - с изключение на нулевите излъчвания и по-ниски разноски за сила те нямат годишен налог, освободени са от заплащане на паркинг в градска зона, вървят на механически обзор два пъти по-рядко и нямат потребност от промяна на масло и консумативи, както е при колите с вътрешно горене. Това може да спести към 2000 лева на 10 000 км пробег. Освен това поради по-простия електродвигател рискът от повреди и поправки е по-малък.

Колко по-добри

Цената на електрическите автомобили обаче остава близо двойно по-висока от аналогичните по размери и клас обичайни коли, което е забележителен минус. Но мощната конкуренция сред производителите води до доста повишение на опциите на плъгините, което в идващите години ще стартира да оправдава от ден на ден покупката им.

Така да вземем за пример новите модели електрически автомобили употребяват почти идентични по размери акумулатори, като предхождащите ги, само че към този момент със доста по-голям потенциал и надлежно пробег. При новият модел на BMW i3 нарастването е с 50%, при Nissan Leaf – 67%, а при Renault Zoe – цели 86% повече киловатчаса в батерия с идентични размери. Колкото е по-мощна батерията, толкоз по-голям пробег има.

Това са в действителност компютри на батерия върху колела, които употребяват по допустимо най-ефективния метод заредената сила. Подобрение има и при системите за рекуперация - те употребяват кинетичната сила на задвижените към този момент колела, с цел да генерират електричество и да зареждат батерията по време на път. По този метод намаляването на скоростта и даже цялостното прекъсване се случва без натискане на спирачката, а просто посредством разпределяне на педала на " газта ". И въпреки всичко какъв брой може да изминем? Пробегът мощно зависи от доста фактори, като персоналният жанр на шофиране, особеностите на трасето, външната температура и предварителното темпериране на автомобила. Последното към този момент може да се прави посредством мобилно приложение. Предложенията на електрически автомобили в България се усилват, както и усъвършенстваните версии.

Какво се предлага на българския пазар

Отскоро публично се продава новият Nissan Leaf , като дружно с предходната си версия този модел досега е най-успешната изцяло електрическа кола с над 300 000 продадени автомобила в света. Новият модел с изключение на по-голяма батерия (40 kWh с пробег до 300 км според от метода на щофиране) има и адаптивен круиз надзор, с който държи отдалеченост на автомагистралата и следи колата постоянно да е в лентата (това е при добра маркировка, каквато не всеки път има в България). Освен това до края на годината се чака Nissan да показа нова версия с 60 kWh батерия, която да бъде с интензивно изстудяване. По този метод ще се разреши да се вършат по няколко бързи зареждания в границите на един ден. Сегашният модел на колата е с пасивно изстудяване, заради което 2-ро и 3-то зареждане в границите на един ден е два пъти по-бавно.

BMW i3 е доста по-мощен и бърз. Освен изцяло електрическия вид колата има и REx (range extender) версия, при която е инсталиран дребен 0.65-литров мотор с вътрешно горене с 9-литров контейнер за гориво, който при нужда може да създава в допълнение електричество за батерията. По този метод пробегът може да се усили с към 100 км.

Е-Golf има автоматизирано независимо паркиране, при което водачът само подава сила, а кормилото самичък се настройва и върти. Предишният модел позволяваше към 130 км пробег на батерията, до момента в който този – най-малко 200 км, т.е. цели 50% по-голям. След абсурда с операциите на нездравословните излъчвания от 2015 година точно VW изготвиха тактика първи съзнателно да избягат от налудничавите форми на тогавашните електрически автомобили, като вкараха електрически мотор в изцяло стандартната каросерия, която се употребява за съответния модел с мотор с вътрешно горене. Това като се изключи че икономисва изумените погледи на минувачите може да докара до по-ниски разноски, ако някоя част би трябвало да бъде сменена.

Най-масова у нас обаче остава и най-евтината кола – джобният градски електрически автомобил VW e-Up. Благодарение на компанията Spark, която започва първата платформа за car-sharing услуга, у нас към този момент има 60 регистрирани такива автомобила, които могат да се наемат посредством мобилно приложение.
Друг доста сполучлив модел в интернационален проект - Renault Zoe , от предходната година също към този момент е с по-мощна и батерия (цели 40 вместо 22 kWh), което при умерено каране може да значи пробег от 400 км. Освен това батерията е със същите размери като на остарелия модел. Това разрешава тя да бъде сменена при предпочитание на притежател на остарялата версия. Hyundai Ioniq може и да има по-малка батерия от новото Zoe, само че се смята за един от най-ефективните при изразходването на силата, което може да докара до оптимален пробег от към 280 км. А електрическата Kia Soul EV се предлага от българското дилърство с цели 9% отстъпка в публично оповестената цена.
Електромобилите на Tesla не се оферират публично в България. Вместо това може да се доставят от Германия с автовоз, за което разходът е към 1000 лева, разяснява за " Капитал " Милен Маринов, шеф на Top Rentacar. Компанията неотдавна е първата компания за коли чартърен у нас, която предлага на клиентите си да наемат Tesla.

Очаквани министър председатели

Още през септември в България ще дойде втори изцяло електромобил на компанията – Hyundai Kona, който е в сегмента на дребните градски SUV. Засега цената за България не е ясна, само че в Германия тя е 36 400 евро, т.е. малко над 70 000 лева През декември пък ще бъде показан първият електрически автомобил на Jaguar – iPace. Той ще има най-голямата батерия – цели 90 kWh за пробег над 400 км. Автомобилът е екипиран с два мотора на всяка ос, които могат да доближат обща мощ от 394 конски сили, което се припокрива с предстоящата цена от 150 000 лева Всички тези коли могат да се финансират с лизинг, като нормално първичната вноска самоучастие е 10-20% от сумата, а оптималният период за погашение – 6 години.
Къде да заредя

Липсатга на задоволително развита мрежа от станции за зареждане към този момент прави плъгините комфортни повече за градско шофиране, въпреки че дестинации като София - Пловив също не са проблем за множеството нови модели. До морето обаче се стига по-трудно. Колкото по-голяма батерия има една кола обаче, толкоз повече време ще лишава тя да се зареди от общоприет контакт. Има уеб сайтове като българския vsichkotok.bg и интернационалния plugshare.com, които указват къде какви обществени зарядни станции има. Те постоянно се поддържат от консуматори обаче, заради което не всеки път са точни и не може да се разчита, че ще има достъп до електричеството.

В рамките на последната една година публичните зарядни станции са се нараснали от 70 на близо два пъти повече все още (виж графиката по-горе). У нас най-големият снабдител с към 100 станции е " Елдрайв ", който има три типа станции – на изменчив ток с мощ 22 kW, на които зареждане до 80% лишава към 2-3 часа, станции с прав ток и мощ 22 kW, където зареждането лишава час, и станции с прав ток и мощ 50 kW, където зареждането става за под половин час. Освен това компанията има мобилно приложение, което в действително време демонстрира околните станции, дали са свободни и каква е цената на тях. Компанията разгласи, че си слага за цел 1000 зарядни станции до края на 2020 година, като работи с клиенти като бензиностанциите Shell (за които има сложени 6 зарядни станции на техни обекти), хипермаркети " Метро ", Homemax, Mr. Bricolage и Фантастико. Близо 400 души употребяват зарядните станции, което съгласно компанията съставлява 70% от формалния брой на всички притежатели на електрически автомобили у нас. Другата дейна компания е eCars. " Все повече интерес има от притежатели на хотели и заведения за хранене да влагат в слагането на зарядни станции, което се употребява имиджово, а и за привличане на клиенти ", разяснява Мариян Маринов, шеф бизнес развиване на eCars.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР