Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Бойко Яръмов

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Бойко Яръмов
Коментари Харесай

Боряна Радева, "Евромаркет груп" АД: Може да си талантлив, може да имаш идеи, но ако нямаш хъс да се пребориш за тях, времето ти ще бъде пропиляно


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, " Телерик академия ": България има всичко, което може да направи един убеден младеж сполучлив в родината му

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
14 фев 2018
Милена Драгийска, " Лидл България ": Вземете най-хубавото от света и го приложете в България

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
9 фев 2018 Боряна Радева е един от основните мениджъри на " Евромаркет груп " АД - най-голямата българска компания за строителна и индустриална техника в страната. Основана през 1992 година, през днешния ден компанията е водеща на пазара в своята област и има офиси в девет града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград, както и задгранични сдружения в няколко европейски страни. Представител е на редица международни водачи, измежду които Komatsu, Toyota Material Handling, Lincoln Electric, Doosan Machine Tools, Mitutoyo, Gedore, Bosch, Gardner Denver и други Към момента " Евромаркет груп " е шеф на повече от 650 души, огромна част от които с повече от 10 години стаж в компанията.

" Евромаркет груп " е една от фирмите, заставащи зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ".

Какво предизвика вашата компания и вас в частност да се включите в плана на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България "? Когато започнахме бизнеса си, все търсехме експерти - икономисти, адвокати, търговци, инженери и така нататък Впоследствие разбрахме, че всеки некомпетентен чиновник може да бъде подготвен, а по-важни са положителните морални устои и всемирен качества като добрина, уместност, преданост.

Провокира ни това, че сме българи и желаеме младежите да работят за България, а не да напущат страната в търсене на по-добър живот. Искаме те да бъдат добре образовани, стимулирани, сполучливи, със самочувствието, че знаят и могат. Смятаме, че това, което вършим в " Евромаркет " - да пренасяме последните технологии в региона на промишлеността и строителството до българския бизнес - е извънредно забавно. Можем да бъдем потребни, като споделим своя опит. Искаме да запалителен пламъка у тях, да ги възпитаме в дисциплинираност и борбеност и да им покажем, че бизнесът е игра за пораснали, която се подчинява на свои правила, а успеха в нея е огромно наслаждение.

Защо смятате, че този план е значим?

Защото мислим за бъдещето. Вярваме в интелекта и опциите на младите и считаме, че те би трябвало да останат в България и да се посветят на нейното развиване. Много бихме се радвали, в случай че тази идея се трансформира в държавна политика. Участието на " Евромаркет " в акцията на PwC, както и на всички сътрудници, е единствено първата стъпчица в тази тенденция. И защото това е наша групова отговорност, мисля, че правилният път е да подкрепим страната с ежедневната си работа, като поканим младите да работят в най-хубавите компании в България.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?

Когато започнахме бизнеса си, все търсехме експерти - икономисти, адвокати, търговци, инженери и така нататък Впоследствие разбрахме, че всеки некомпетентен чиновник може да бъде подготвен, а по-важни са положителните морални устои и всемирен качества като добрина, уместност, преданост. Най-необходимото е обаче човек да желае да работи и да желае да се потвърди. Това е огромното предизвикателство - може да си надарен, може да имаш хрумвания, само че в случай че нямаш хъс да се пребориш за тях, времето ти ще бъде пропиляно.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Най-ценното, което може да предложи " Евромаркет ", е своята извънредно динамичната и предизвикателна среда. Студентите могат да придобият познания за действителната българска стопанска система, да работят с най-големите предприятия в страната, да натрупат професионални контакти. За мен това е методът един младеж да израсне както като експерт, по този начин и като персона, и в последна сметка да бъде победител в живота.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?

Ние срещаме същия проблем, който среща целият бизнес в България - неналичието на хора, изключително такива, които да са същински стимулирани да се изправят пред провокациите в работата си и да ги преодоляват. Все по-често виждаме такива, които желаят просто да дойдат при започване на работния ден и да си тръгнат в края му, без да са дали нищо от себе си. Липсват ни мечтатели и запалянковци, хора, които се раздават. Ние сме построили " Евромаркет " точно с фантазии и възторг и желаеме да припознаваме това в сътрудниците, чиито лица виждаме всеки ден в офиса. Искаме да виждаме хора, които са се подготвили, знаят какво желаят, а ние да им подадем ръка и да ги водим напред.

Приблизително какъв брой от чиновниците ви са учили/работили в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?
През последните години и в фамилията, и в обществото връзката някак се изгуби и се наложи едно извънредно отрицателно, пораженческо мислене, тотална липса на интерес към развиването и триумфа.

Конкретно число не мога да посоча, само че е реалност, че доста от чиновниците ни са ученици на непознати университети, включително хора, на които сме доверили основни позиции в компанията. Мога да дам персонален образец с това, че и аз самата, и Димитър Илчев, моят съучастник, и Ивайло Борисов, нашият изпълнителен шеф, сме живели и учили в други страни, борили сме се там и сме се прибрали в България - всеки по друго време. Щастливи сме, че през днешния ден компанията е привлекателна освен за нашите лични деца, които се върнаха от чужбина и започнаха работа при нас, само че и за децата на сътрудниците, които също посрещаме с голямо наслаждение. Горди сме с всички тях - при нас работят изключителни, интелигентни младежи, които имат опция да се учат от едни от най-хубавите експерти в бранша.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?
Нещо, което безспорно липсва на младежите в България, е подобаваща среда – и в фамилията, и в обществото, и в образованието, и в бизнеса. А средата и като цяло хората, с които човек поддържа връзка, са извънредно значими за персоналното и професионалното израстване. В фамилията е належащо да има някой, който вярно да насочи младежа към уместно обучение и специалност - 18 години е прекомерно млада възраст за толкоз огромни решения. Никой не може да упрекна един 18-годишен, че не може да направи избор за бъдещето си, изключително в свят с толкоз необятни благоприятни условия. Нужно е да попаднеш и на преподаватели - и в учебно заведение, и в университета, които да възпламенят искрата в теб. Спомням си за себе си по какъв начин съм стояла с часове в залата за лекции и не съм си помисляла даже да изляза за отмора просто тъй като ми е било в действителност забавно. Днес прекомерно постоянно се приказва за промени в образованието, без да се взима поради ролята на учителя. А той е индивидът, който може вечно да те увлече по своя предмет и да развие гения ти. Ролята на бизнеса пък е да предложи подобаваща почва за реализацията на този гений. Тук поражда казусът, че през последните години и в фамилията, и в обществото връзката някак се изгуби и се наложи едно извънредно отрицателно, пораженческо мислене, тотална липса на интерес към развиването и триумфа. Може би по тази причина на младите нямат мотивация - било то поради неналичието на информация за българските компании и опциите в тях, поради неналичието на непрекъсната политика от страна на бизнеса, на страната и така нататък Длъжни сме да обединим напъните си за решаването на този проблем.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Нужно е да създадем по-добра среда, по-добро другарство с младите. Именно връзката демонстрира, че работодателят те схваща, поддържа те, вижда персоналните ти качества и желае да те поддържа в развиването ти. Така един младеж освен ще работи на драго сърце, само че ще гради кариера, ще сътвори своята финансова самостоятелност, ще има куража да продължи да учи и да сътвори семейство, да съобщи мотивацията на децата си и по този начин да затвори кръга.
Немалка е ролята на персоналния образец - триумфът през днешния ден в огромна степен се смята за привилегия, а в действителност ние през днешния ден сме сполучливи, тъй като през вчерашния ден сме били отдадени и не сме се щадили. Моето персонално човешко верую е, че в случай че през днешния ден се оправя добре, за мен ще има и на следващия ден, и на следващия ден, и на следващия ден... А младежите са нетърпеливи, което никога не може да се назова минус. Просто би трябвало да одобряват, че триумфът е въпрос на неизменност и доста старания. Когато усвоят този принцип, те всеки ден ще вървят на учебно заведение или на лекции с готовност, учителят също ще даде от себе си, ще бъдат не просто слушатели, а ще желаят да вземат най-хубавото. И след това ще отидат в някоя компания със същата настройка, с цел да покажат и устоят своите качества. Няма горна граница. Ела, претендирай за позиция, докажи се със качества, докажи се с всекидневна работа, извоювай си органичен уважението на сътрудниците. Така удоволствието от постигнатото ще бъде още по-сладко. Нужни са битка, отдаденост и настройка, че би трябвало да даваш, с цел да получиш, да бъдеш придирчив към себе си. Ако това се случи - жертван си на триумф.
Излезте на открито, инвестирайте в образованието си, работете, а след това се върнете тук. Опитайте, с цел да видите какво значи да успяваш в България. Донесете с вас опита и културата на огромния свят и ги инвестирайте в България, тъй като тук ще бъдете два пъти по-полезни.

Мога да дам за образец всички сътрудници на управителни позиции в " Евромаркет ", които са тръгнали от най-ниското ходило и развиването им се дължи в 99% на тяхната лична непримиримост. Разбира се, ние им оказваме помощ, като организираме разнообразни образования - и търговски, и сервизни, и лидерски. Преди години пък създадохме вътрешна комерсиална академия и така наречен мастерска стратегия, с която по-опитните сътрудници бяха ментори на новопостъпилите. И едните, и другите печелеха от връзката по сред си, по тази причина планираме през тази година да наблегнем върху тази стратегия.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Моите деца от дълго време направиха своя избор – учиха и работиха в чужбина, а след това се прибраха в България и започнаха работа в " Евромаркет ". Вече значително години са в компанията, натрупали са опит и са извоювали собствен личен престиж. Но нито аз, нито брачният партньор ми сме ги карали да вършат това – не че не искахме да останат тук, просто знаехме, че сами би трябвало да изберат бъдещето си и да се развият със лични сили по натурален път. Днес към този момент съм баба на две прелестни внучки и в случай че би трябвало да им дам съвет за това дали да останат, или да заминат, бих споделила: " Излезте на открито, инвестирайте в образованието си, работете, а след това се върнете тук. Опитайте, с цел да видите какво значи да успяваш в България. Донесете с вас опита и културата на огромния свят и ги инвестирайте в България, тъй като тук ще бъдете два пъти по-полезни. "

Кои са вашите аргументи вие да сте останали и да се развивате в България?

Причините ми са чисто прочувствени – аз усещам България като моята татковина. Израснала съм в Куба и си припомням какъв брой се вълнувах, когато се прибирах през ваканциите, тъй като чувах родна тирада към себе си - в Куба говорехме главно на испански и на съветски. В Хавана пък постройката, в която живеехме, гледаше към пристанището. Плакала съм, когато виждах българският байрак да се вее на някой идващ или отплаващ транспортен съд. Това е някакво учено родолюбие – да си някъде там по света и да се развълнуваш от нещо малко, само че българско. Има подобен вид хора, чергари по душа, които желаят да пътуват и на всички места се усещат добре. Аз съм от другите – които обожават да пътуват, само че желаят да имат дом, татковина, която постоянно да ги посрещне назад. Това за мен е България. Силно имам вяра, че с общи старания можем да накараме повече хора да намират дома си тук.

За акцията
" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство.
Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Твоите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР