Илюстрация Няма начин да завземеш пазар от големите компании, ако

...
Илюстрация Няма начин да завземеш пазар от големите компании, ако
Коментари Харесай

Да се конкурираш от България с Microsoft и Google

Илюстрация
" Няма метод да завземеш пазар от огромните компании, в случай че не оставиш потребителите си по-доволни от твоя артикул, в сравнение с от нормалните избори. "

Увеличаване

" Няма метод да завземеш пазар от огромните компании, в случай че не оставиш потребителите си по-доволни от твоя артикул, в сравнение с от нормалните избори. "

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Визитка

Николай Късовски е приключил информатика в Софийския университет. Започва работа в софтуерната компания MobiSystems през 2003 година и е съществена движеща мощ в основаването на офис пакета OfficeSuite, който включва приложения за редакция на документи, таблици, презентации и други. В момента Късовски е основен механически шеф в компанията и дава отговор за софтуерен екип от 90 души. Приложенията, основани от него и екипа му, се употребяват в целия свят и са налични за всички огромни операционни системи и устройства – Windows, iOS и Android.

Компанията

MobiSystems е учредена през 2001 година Освен главния артикул на компанията OfficeSuite в портфолиото влизат още мобилната версия на речниците на Oxford, приложенията File Commande, Aqua Mail и други. Общо продуктите на компанията са били свалени над 300 млн. от другите магазини за приложения по света. Офис пакетът на MobiSystems държи пазарен дял от 20% за Android на световно равнище в конкуренция с Гугъл и Microsoft. За 2018 година приходите на компанията са 11.2 млн. лева
Какво се промени през последните няколко години в MobiSystems?

- Много неща се трансформираха. Това, което започнахме да вършим през 2016 година (когато е последният материал на " Капитал " за MobiSystems – бел. ред.), към този момент е направено. Офис пакетът за Windows към този момент е реалност и е към този момент близо на три години. Развива се доста добре и към него добавихме приложение за е-поща с календар, както и редактор на PDF файлове, което го прави конкурентоспособен артикул. Другата значима смяна е, че пакетът ни за iOS лека-полека настига по монетизация по-големият си брат, основан за Android. Имаме от ден на ден съоръжения, надлежно имаме и от ден на ден доходи. Гледаме към бъдещето, което е офис пакет за Mac.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква е таргет аудиторията – обособени клиенти или компании?

- Опитваме се да работим и с компании, само че силата ни към момента продължаваме да сме по-силни с крайния консуматор. Една от задачите ни в бъдеще е да стъпим и на корпоративния пазар, тъй като до момента имаме триумф повече с по-малки компании, а не с огромните наложени имена.

Как наподобява конкуренцията на пазара на офис пакетите?

- Разбира се, огромните имена са Microsoft Office и G-Suite на Гугъл. Китай имат WPS, извънредно мощна компания с голямо наличие на домашния пазар. Поне по мое виждане има още няколко значими играча, да вземем за пример Polaris от Южна Корея, която преди три години беше пред нас, а в този момент към този момент мисля, че сме над тях като позиция на пазара. Предлагаме едно положително различно решение на огромните компании и за нас това е най-важната цел. Много се зарадвах да вземем за пример преди седмица, когато получих имейл през отдела ни по поддръжка. В него един клиент беше написал, че не би заменил офис пакета ни за нищо и го употребява на всичките си устройства – и на Windows, и на Android. Човекът беше удовлетворен, което в последна сметка е и нашата цел. Няма метод да завземеш пазар от огромните компании, без да оставиш потребителите си по-доволни от твоя артикул, в сравнение с към нормалните избори.

Как може да се отличиш на този пазар?

- С непрестанно усъвършенстване на това, което имаш. Функционалности, дизайн, интерфейс, улеснение за работа. Нещо, което аз считам за огромен наш прогрес, е, че към този момент продуктът ни не е единствено за разглеждане и редактиране на документи, само че добавихме и услуга зад нея, в която да се резервират документите и да се пазят в нашето облачно пространство. От там могат да се споделят и най-общо казано, да работят в една интегрирана среда.

Как пристигна решението да добавите облачни услуги към портфолиото си, поради че те са скъпо наслаждение?

- Може би не толкоз като месечни разноски за поддръжка, въпреки че и те не са дребни, само че като разработка - да, основаването на облак е и скъпо, и отговорно. Защото там не можем да си позволим да загубим файловете на потребителите, само че пък без него не може да имаме едно модерно решение. Всъщност работата по облачната ни услуга стартира доста от дълго време, преди повече от пет години, и към момента продължава. Една от идващите ни цели е да прибавим опция за колаборация, тъй че няколко души по едно и също време да редактират даден файл.

След няколко консистентни години във връзка с резултати в този момент виждаме един осезателен скок нагоре в приходите. На какво се дължи той?

- Дължи се на първо място на обстоятелството, че приложенията ни стават все по-конкурентни. Друга причина е, че при започване на годината направихме фирмена метаморфоза и към този момент имаме маркетингов отдел. Влагаме пари и старания да се нареждаме по-добре в другите магазини за приложения. Имаме прочут триумф в това отношение. В тази посока са ориентирани и задачите ни в бъдеще, да се разпространяваме от ден на ден. Моделът, на който разчитахме преди няколко години – preload, при който приложенията са авансово конфигурирани, към този момент не е известен. Ние получихме летящ старт с предварителна апаратура на телефоните на Sony, а по-късно и на други телефони, само че в този момент трендовете се трансформираха. Производителите на смарт телефони към този момент оферират по-базов набор от програмен продукт, вероятно с приложения от Гугъл, които не са по никакъв начин малцина.

Трудно ли е да се накарат потребителите да преминат от свободна към платена версия?

- Това е безконечният въпрос. Колкото по-голям брой можеш да обръщаш от свободни към платени консуматори, толкоз по-добре. Нашият главен модел е този, при който даваме набор от безвъзмездни функционалности на хората, както и спомагателни функционалности при платената версия. Разчитаме доста и на модела, при който има опция за гратис експериментиране на цялата версия на приложението в рамките сред седмица и месец. Имаме огромна успеваемост във връзка с абонаментите, което е добре за нас. Намирам, че месечният абонамент е един обективен модел, тъй като въпреки всичко и ние работим на месечна заплата.

Допусна ли MobiSystems неточности при развиването си през последните години?

- Разбира се, че сме допускали неточности. За благополучие не са били съдбовни и сме се учили от тях. Най-голямата ни неточност според мен е, че с някои неща закъсняхме – офис пакета за Windows или маркетинг отдела ни. Това са нужди, които сме осъзнали, само че малко по-късно.

Дойде ли време, в което е по-важно да имаш по-добър маркетинг, в сравнение с програмен продукт?

- Аз като началник на софтуерния отдел не бих го споделил по този метод, само че въпреки всичко намирам за извънредно значимо да има баланс сред разработчиците, отдела за продажби и маркетинга. Не може просто да имаш добър артикул – би трябвало да знаеш и по какъв начин да го продаваш.

Как вие управлявате екипа си?

- За мен е доста значимо всички чиновници да знаят какви са съответните краткосрочни и дълготрайни цели на компанията – тъй че всички да знаем защо се борим. Обръщам внимание на обособените хора, които съгласно мен са главен актив на компанията. При нас няма инцидентни хора – това да работиш в MobiSystems е документ за качество и триумф. Много беше значимо да разберем, че всеки има друг набор от качества и на всеки човек би трябвало да се откри точната позиция в точния екип. Това се пробвам да върша. Моят екип сега е над 90 души и това е огромно предизвикателство, тъй като едно е да водиш десетина разработчици, друго е да са близо 100. Друга цел е непрестанно да се усъвършенства успеваемостта на процесите – след всеки цикъл се събираме по екипи и си споделяме кое е станало добре, кое не, кое може да се усъвършенства идващия път. Много добре се получава, когато в компанията има нови, млади и надъхани хора, които носят нови практики. Когато тези практики работят, за нас е удовлетворяващо.

Как се намира вярното място на всеки чиновник, поради че всеки екип работи по друго приложение?

- Това към този момент е работа по настрана с хората, с обособените мениджъри. Разбира се, разгадавам и на отдела ни по човешки запаси, където всеки чиновник си споделя намерено. Тук никой не се тормози – всеки може да приказва с мен или с изпълнителния шеф. Имаме плоска конструкция на ръководство.

Какви са компликациите да се прави програмен продукт на едно място, а да се употребява из целия свят?

- Всъщност това се оказа преимущество. Защото, когато екипите са на едно място, те работят по-добре. Да, имаме компликации поради това, че продуктите ни са по целия свят, тъй като с цел да бъде сполучлив той на толкоз разнообразни пазари, има доста фактори. Имаме някои триумфи, да вземем за пример в Япония, където имаме представител и работим интензивно офис пакетът ни да бъде на равнище за тамошния пазар както като благоприятни условия, по този начин и като интерфейс. Такива старания поставяме и в страните, където езиците са от дясно на ляво. Това са компликации, тъй като непознаването на характерен език е проблем при нас, само че тъкмо поради това имаме сътрудници.

На кои пазари се представяте най-добре и на кои бихте желали да се представяте по-добре?

- Съединени американски щати е най-силният ни пазар, само че Съединени американски щати е най-силният пазар на всички места, тъй като хората имат просвета на пазаруване. В Япония се представяме доста добре поради авансово инсталирания програмен продукт на устройства на Sony, Sharp и Toshiba. Мястото, където желаеме да се представяме по-добре, е Европа. Имаме упоритостта да бъдем европейският снабдител на офис пакети – по този начин, както Microsoft е за Съединени американски щати и WPS е за Китай. Ние желаеме да предложим сериозна опция за Европа. Технологично не сме по никакъв начин надалеч от това. В тази епоха не е хубаво да има монополисти и това да предложим европейския офис пакет е една от задачите ни.

Срещате ли тук казуса, че Европа, въпреки и да се счита за един пазар, приказва разнообразни езици?

- Те не са толкоз разнообразни. Разликата сред британски и немски не е толкоз огромна, колкото сред немски и арабски. Все отново културите ни са близки. Не сме изправени пред съществени механически проблеми. Това, което можем да създадем, е да задвижим система с дистрибуция на нашите приложения – онлайн и в ритейл магазините.

Как си представяте развиването на софтуера на MobiSystems в идващите години? Какви са трендовете, изключително измежду офис пакетите?

- В обозримото бъдеще ще представим версия за Mac. Това е нещо, което с последната версия на iOS Apple доста ще ни улеснят. Ще продължим да развиваме облачната ни услуга и там ще се появи опцията за колаборация сред другите консуматори. Това са главните ни насоки. Към това, несъмнено, прибавяме и непрекъснатия развой на възстановяване на съществуващите артикули като дизайн и съгласуемост. Още през септември интерфейсът на всички приложения за всички операционни системи ще бъде освежен, тъй че да има едно и също чувство.

Споменахте за преструктуриране на компанията по-рано през годината. Какви бяха измененията и по какъв начин се отразиха?

- Една от най-важните промени беше маркетинг отделът. Отделът ни за продажби пък към този момент има съответни цели и там към този момент вършим уголемение. Решихме аз да поема офис приложенията, а с цел да има по-добра успеваемост на взимане на решенията, отделихме речниците, електронната поща и платформата ни за четене и шерване на книги Media 365, която към този момент работи и имаме огромни упования към нея. Смятам, че измененията бяха за положително. Когато компанията пораства, преструктуриранията са нужни, изключително когато би трябвало да се построи нов отдел.

Интервюто взе Йоан Запрянов Q&A

За какво най-често употребявате смарт телефона си?


- За работа: имейли, разглеждане на статистики, структуриране на дилемите за деня. Използвам го, несъмнено, и като всеки различен, за фотоси, диалози и отмора.

Как си почивате от работата?

- Спортувам. Събота и неделя наложително се пробвам да изляза измежду природата. Друга моя пристрастеност е шахът.

Как си починахте през това лято?

- Направихме си екскурзия цялото семейство. Бяхме с кола и посетихме австрийските Алпи, минахме през Будапеща и Виена. Във Виена успяхме да посетим и концерт на Metallica, след което се върнахме през Любляна и Белград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР