Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Големият проблем на

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Големият проблем на
Коментари Харесай

Как технологиите могат да изместят Доган и Ковачки


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Големият проблем на възобновимите енергийни източници към този момент не е цената. Вятърните турбини и слънчевите панели поевтиняха фрапантно през последните години и силата им стана конкурентна на пазара. Проблемът е, че производството е непостоянно. Тъй като климатът е непредвидима система, а ток би трябвало да има постоянно, операторите на електроенергийните системи са изправени пред разнообразни провокации - свръхпредлагане в нощните часове, дефицит в облачно и безветрено време.

Досега решението за това бяха познатите остарели въглищни и газови централи. Включването и изключването им оказва помощ за балансирането на системата, когато е нужно. За България да вземем за пример това се показва с промени в натоварването на така наречен американски централи и ВЕЦ-овете. В страни с по-развит електроенергиен пазар работи и ограничението на потреблението на промишлеността през часовете с дефицит на ток.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Този модел обаче скоро ще претърпи промени. Първо, тъй като въглищните централи ще излязат от приложимост последователно. Второ, тъй като с увеличението на каузи на ВЕИ в мрежата ще са нужни доста по-ефективни способи за балансиране на търсенето и предлагането. Затова запознайте се с виртуалните електроцентрали.

Хъб за електричество

Според американския енергиен съветник Navigant Research виртуалната електроцентрала е " система, която разчита на програмен продукт и умна мрежа за отдалечено и автоматизирано ръководство и усъвършенстване на децентрализирани енергийни мощности (най-вече ВЕИ) посредством специфична платформа, обвързвана с пазарите на дребно и с пазарите на едро ".

Зад комплицираното пояснение в действителност се крие концепцията за онлайн платформа, която сплотява разнообразни нови енергоизточници: вятърни и слънчеви централи, такива на биомаса или газ, както и акумулатори за предпазване на сила. Тя ги комбинира, като изравнява спадовете им и обезпечава непрекъснато предложение на ток, което посредством съответния програмен продукт се търгува при най-изгодните условия на пазарите. Накратко, задачата е освен ВЕИ да се държат като стандартни Топлоелектрическа централа със постоянна генерираща мощ, само че даже да бъдат по-ефективни и гъвкави.

" Виртуалните електроцентрали към момента не са всеобща действителност най-много поради регулаторни проблеми, само че скоро това ще се промени ", сподели особено за " Капитал " Бен Хил, който е някогашен вицепрезидент на Tesla, търговски и механически консултант на английския стартъп Solo Energy и притежател на консултантска компания B3 New Energy. Според него най-лесният метод да си представим една виртуална електроцентрала е следният - можеш да продаваш електричество на съседа си, в случай че имаш слънчев панел на покрива си, който създава повече сила, в сравнение с ти е нужна. " Умната система ще ти споделя дали можеш да си позволиш да продаваш своята сила, а съществуването на акумулатори ще обезпечи спомагателна еластичност. Така ще се спестят доста пари и всички печелят ", уверен е той. Умножете мащаба няколко хиляди пъти и същият принцип важи вместо за покривни съоръжения за огромни слънчеви и вятърни централи. Но с цел да работи той, е нужна съответната регулаторна рамка.

Новият пазар

Сега в България за ръководството на мрежата дава отговор Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Въпросното държавно сдружение дефинира кои централи с каква мощ да работят според от плануваното ползване и контрактувания експорт. При остатък на ток (който се получава, тъй като прогнозите не са в действително време) се задействат помпите на Водноелектрическа централа " Чаира ", а при дефицит - печално известният леден запас, където са тецовете на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Проблемът и в двата случая е, че поради доста дребен остатък или дефицит се задействат огромни мощности, които основават спомагателен дисбаланс. Ако в системата има сериозен дефицит от единствено 5 мВт мощ да вземем за пример, ЕСО би трябвало да задейства един от блоковете на Топлоелектрическа централа " Варна ", който е с 210 мВт мощ. Това, от една страна, коства скъпо на ЕСО - тя би трябвало да заплати на централата на Доган както за тази активация, по този начин и за това, че тя седи в очакване.

От друга, този остатък не може да бъде съхранен и се задействат помпите на вецовете, които да изразходят нужната сила. Това също коства много на ЕСО. Накрая цялата цена за балансиране се отразява в сметките за тока за всички консуматори.

При съществуването на умни мрежи и виртуални електроцентрали тази скица би могла доста да се усъвършенства. Те оферират платформа за обезпечаване на еластичност при търсенето и предлагането, посредством която е доста по-лесно да се балансира системата. Например когато оператор като ЕСО изиска 5 мВт спомагателна мощ, виртуалното дружество ще направи две неща. Първо, ще потърси места за понижаване на натоварването, тъй че системата изобщо да не се нуждае от всички или част от тези 5 МВт. След това ще реши къде може да генерира спомагателна електрическа енергия - посредством акумулатори или диспечериране на водни, вятърни или слънчеви уреди.

Дори сега в България работят така наречен балансиращи групи, които сплотяват разнообразни производители (най-вече ВЕИ), като задачата им е да минимализират несъответствията при производството. Реално обаче те не ръководят интензивно производството и не всеки път търгуват в действително време при най-хубавите условия, а не разполагат и с варианти за предпазване на сила.

Трансформация в деяние

Това може да ви звучи фантастично, само че Бен Хил чака още през идващите 18 месеца да забележим доста огромни промени в Европа във връзка с регулациите и до 2025 година да има голям растеж в броя на виртуалните електроцентрали. Основната причина за това е законодателната рамка на Европейски Съюз - пакетът " Чиста сила ", който следва да бъде съгласуван от всички страни членки, в това число и България.

" Най-голямата причина да нямаме всеобщи виртуални централи през днешния ден, са регулациите. Те изостават доста от технологията. Другата причина е поверителността. Особено в страни като Германия, има доста бариери във връзка с шерването на данни, каквото обаче е нужно, с цел да действа една виртуална електроцентрала. Участващите в нея би трябвало да се съгласят със шерването на своите данни, с цел да станат част от огромната екосистема ", споделя Хил.

Една от аргументите този модел да влезе бързо в деяние, е увеличението на каузи на електрическите коли. Все повече страни в Европа залагат на електризирането на част от автопарка си - за последните 4 години броят на тези коли е повишен съвсем 6 пъти. Те могат да се употребяват като стационарни акумулатори, когато не са в придвижване. Виртуалната електроцентрала може да има достъп до стотици и даже хиляди електрически автомобили и според от пазарните условия и потребността да ги зарежда или да употребява съхранената в тях сила съгласно авансово заложени ограничавания от притежателите. Подобен метод би могъл освен да спести от цената за зареждане на колата, само че даже да обезпечи въздържан приход при продажбата й на по-висока цена в пиковите часове. Такъв модел също не е приказен: той към този момент работи на разнообразни места в Европа, да вземем за пример във виенския квартал Асперн, където общината и Siemens са свързали гаражите в обща система, която преценя по кое време да зарежда и употребява силата от колите.

Колко ще коства токът

Най-важният въпрос към виртуалните електроцентрали е обвързван с цената на продаваната от тях електрическа енергия - по какъв начин тъкмо ще се образува тя и по какъв начин приходите ще се разпределят сред другите производители? " Зависи от доста фактори, които би трябвало да се вземат поради за всеки обособен план. Цените безспорно ще се разграничават, само че в бъдеще ще има компании с съответни цени, както сме привикнали и през днешния ден. Има компании като Solo Energy във Англия, които ръководят този развой. Накратко, те споделят на клиентите си " през днешния ден плащате 15 цента/КВтч, а на следващия ден може да плащате 12 цента или пък 17. Зависи от събитията ", изяснява Бен Хил.

Това наподобява по-несигурно от сегашната обстановка. Но, първо, то сигурно ще бъде контролирано по някакъв метод, както и досегашния пазар. И второ, в случай че сметнете какъв брой милиони левове годишно няма да плащаме на политически свързани фигури, тези разлики сигурно биха се стопили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР