Утринна приказка ще помага за адаптацията в детската градина, ще

...
Утринна приказка ще помага за адаптацията в детската градина, ще
Коментари Харесай

Родители четат утринна приказка в детската градина

Утринна приказка ще оказва помощ за акомодацията в детската градина, ще включва родителите и ще гради езикови умения. Новата процедура бе показана през днешния ден на национална научно-практическа конференция за поощряване на грамотността. Форумът продължава и на следващия ден.

След като е пробвана пилотно в 15 детски градини в областите Плевен, Велико Търново, Сливен, София и Пазарджик, в този момент обсегът на новаторския метод се уголемява с по 3 образователни заведения в още 10 области, измежду които и Пловдивска. Тук са включени 3 детски градини от друг вид, една от тях е в Стамболийски.

Това е педагогическа процедура, която създадохме с МОН, за 3-годишните, изясни доцент Емил Бузов, шеф на Педагогически лицей в Плевен, конструкция на ВТУ „ Св. св. „ Кирил и Методий ”. Всяка заран заниманията стартират с приказка, като са създадени педагогичен насоки за 10 стъпки преди обстановката и по време на нея. Предварително на наставнически срещи се приготвят фамилиите, защото майки и бащи вземат участие в споделеното четене. С тях се подписва съглашение, с което се ангажират с това, само че участват единствено няколко минути.

Скоро децата започнаха сами да си взимат възглавници и да се настаняват да слушат. А след няколко месеца разширихме обсега, като в някои градини са влизали да четат кметове, депутати, възпитаници, описа доцент Бузов. В Плевен вземат участие студентите по предучилищна педагогика.

Така децата се потапят в баснословен свят, влизат в разнообразни функции и не помнят да плачат. Ако да вземем за пример се чете „ Трите прасенца ”, могат да ги броят по математика или да им рисуват шапки, упражняват и говорни умения. Приказката се трансформира в основна тематика за деня, към която се завъртат всички действия.

На старта на самодейността е направено допитване до издателства за приказки, подобаващи за деца на 3 година – с малко текст и огромни илюстрации, които се проектират на интерактивните дъски, където ги има. Това дава доста благоприятни условия на учителя да употребява приказката като насочна точка за разнообразни действия.

Изследване посочило извънредно висока задоволеност у 95% от родителите. А когато те самите имат проблем с грамотността, най-важното е тяхното включване. След задълбочени изследвания МОН уголемява практиката в новите 10 области. За педагозите в тях са направени предварителни образования по методиката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР