Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров астероид. Той ще

...
Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров астероид. Той ще
Коментари Харесай

С над 25 хиляди километра в час: 30-метров астероид ще прелети край Земята

Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров метеорит. Той ще се приближи единствено на към 50 хиляди километра от нашата планета. Астрономите по света наблюдават траекторията на метеорита и не чакат да се удари в Земята.

Той е открит преди 5 години и е наименуван 2012 ТС4. Учените считат, че диаметърът му е сред 13 и 30 метра – прекомерно дребен е, с цел да има по-точни данни за него. Огромна част от телекомуникационните спътници са в геостационарна орбита на към 35 хиляди километра.

А метеоритът ще прелети много покрай тях - почти на 45-50 хиляди километра. Рядкост е небесно тяло да премине на такова разстояние от нас, припомнят български астрономи, които също наблюдават придвижването на метеорита.

Астероидът лети със скорост 7 километра в секунда, или над 25 хиляди километра в час. Ако атмосферните условия разрешат, астрономите от националната обсерватория “Рожен” в Родопите биха могли да го следят.

“Около 7:40 ч. българско време ще е най-близо до Земята, което значи на 0,13 дистанции от дистанцията от Земята до Луната”, изясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките
„ Дори с незначителен бинокъл или с дребен телескоп на Луната се виждат стотици кратери, които са остатъци тъкмо от такива удари на дребни тела от Слънчевата система, които са се сблъсквали с Луната”, добави той.

Ако създадем симулация по какъв начин метеоритът 2012 ТС4 навлиза в земната атмосфера, той най-вероятно ще наподобява като тялото, изгоряло в небето на съветския град Челябинск.

„ На 15 февруари 2013 година, към 6 ч. рано сутринта, когато тяло с размери, допуска се, отново някъде там, нанася вреди върху града във тип на счупени прозорци, изпадали мазилки и по този начин нататък”, изясни Маркишки.

Когато метеор навлезе в земната атмосфера, две-трети от него изгарят поради триенето с въздуха. Учените са единомислещи, че този път опасност за Земята няма.

Астероидът мъчно ще се следи с бинокъл или телескоп от невисок клас, само че има онлайн обсерватории, от които можете да следите траекторията му.

Едната може да видите ТУК, а другата - ТУК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР