Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване ВизиткаСтивън Гарднър е директор

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване ВизиткаСтивън Гарднър е директор
Коментари Харесай

Къде е гениалността в спорта

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Визитка

Стивън Гарднър е шеф доставки и услуги в Genius Sports. Като подобен той се занимава с създаването на технологията и ръководството на интервенциите в самата компания. Гарднър е част от компанията от 2002 година насам, тогава към момента с името Betgenius. Преминава през редица позиции – от софтуерен разработчик, през продуктов и действен шеф до сегашната си позиция.

Компанията

Genius Sports е софтуерна компания, която създава артикули и предлага услуги в областта на спортните статистики. Фирмата работи главно със спортни федерации и букмейкърски къщи, като събира информация по време на мачове, предлага калкулации на коефициенти за залагания и други. Genius Sports работи с над 500 федерации по футбол, баскетбол и волейбол в над 150 страни.

Фирмата има наличие в България от 2015 година насам, където работи посредством сдружението " Джиниъс Спортс Сървисис ". Неотдавна се нанесе в нов офис за

400

души (в момента компанията има към 320 чиновници тук). По проект тази численост би трябвало да бъде удвоена в идващите три години, като екипът тук е формиран главно от разработчици и статистици. Приходите на " Джиниъс Спортс Сървисис " 2018 година доближиха

7.2

млн. лева, покачване от над 30% по отношение на предходната година.

Накратко, какво прави Genius Sports?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Genius Sports предлага технология на спортни федерации, в която се включват редица услуги, които са ориентирани към това да подобрят самите спортове. Всички спортове желаят да се оправят с едни и същи проблеми: по-добро разпространяване и по-голяма връзка с почитателите. Помагаме им по два метода: посредством технология, която разрешава на федерациите да се оправят по-лесно със самата организация, като стратегии на мачовете, регистрация на всички играчи и така нататък, както и посредством статистика в действително време от всички мачове. Събираме информация всяка секунда от всяко събитие към федерация, която има контракт с нас. Понякога работим и непосредствено за това федерациите да са по-близо до почитателите, като управляваме уеб сайтове и приложения, тъй че те да са допустимо най-удобни. Работим също по този начин и със спортни медии, както и с контролирания пазар на спортни
залагания по света.

Какво вършиме за букмейкърските компании?

- Почти същото: даваме им главните услуги, от които имат потребност, с цел да могат те да дават личните си артикули. Те употребяват нашите услуги, тъй че да могат да сметнат своите коефициенти, а постоянно даже ние считаме коефициентите за тях авансово. Даваме им цялата информация, която имаме от обещано спортно събитие. При
залаганията има огромно търсене на висококачествени данни, а няма по-висококачествени данни от формалните, взети в действително време. Ние имаме връзка с съвсем всички федерации и сме в по-добра позиция от букмейкърите да събираме цялата тази информация. Самите федерации също нямат толкоз опит, колкото нас.

Предлагате също и услуга за разкриване на уредени мачове. Как се случва това? Как хващате един организиран мач?

- Всичко идва от опита ни в това да предлагаме услуги и информация на букмейкърските къщи и се свежда до технологията, която използваме, с цел да считаме коефициенти и цени, тъй като тя се базира на прогнозиращи логаритми, които пък са основани на предходни събития. Така че когато имаме обещано събитие, ние можем до някаква степен да предвиждаме какво ще се случи, като използваме голямата база информация, с която разполагаме. Понякога обаче, когато следим междинните коефициенти на всички
букмейкъри, което също вършим, и те се разграничават осезаемо от изчислението на логаритъма ни, тогава можем да кажем, че сме разкрили особеност на пазара. След като го маркираме, можем да кажем, че сме забелязали нещо подозрително и не знаем за какво. Това, което можем да създадем, е след мача да използваме опита си и данните си да разкрием какви може да са аргументите за тази особеност. Причините могат да са всевъзможни: късна смяна на стартовия състав, влизане на запаса или други сходни, които въпреки всичко са обясними. Има обаче и случаи, в които няма пояснение.

Какво се случва, к огато има мач, който вие смятате, че е организиран? Казвате на букмейкърските, на федерациите, или?

- Добър въпрос. Накратко – да. На първо място са федерациите, които са най-важният ни сътрудник, тъй че, несъмнено, че им споделяме, че сме засекли нещо, което съгласно нас е мъчно обяснимо. Самите те имат специалисти, които в последна сметка вземат решение дали има мотив този мач да бъде сметнат за организиран. Друг аспект са букмейкърските къщи, на които също споделяме, че сме засекли особеност, която не можем да разбираем. Лошо е за цялата промишленост, в случай че те оферират мачове, които са уредени.

Как навлязохте в този бизнес?

- Започнах преди 17 години като софтуерен разработчик. С времето прекосих доста стадии, тъй като моята експертиза е в ръководството на данни, а ние сътворяваме точно артикули, които се зареждат на първо място с информация, тъй че се оказах в комфортна позиция да мина към ръководството на компанията. Започнах да създавам тактики за развиване и с времето натрупах опит и в тази сфера, в интервенциите и продуктите ни. Едно от нещата, в които сме станали експерти, е да предоставяме самите експерти, които събират данните, а освен да отдаваме технологията си, което също е развой в моята експертиза.

За да бъда почтен, позицията ви звучи малко объркващо. Как бихте описали работата си?

- Да, шефовете доставки и услуги не сме постоянно срещано събитие. Накратко, може да се каже, че това е кръстопът сред ръководство на технологията, както и интервенциите, които стоят зад нея. Понеже предлагаме услугите си на нашите сътрудници, изключително значимо е да управляваме и двете. Аз давам отговор за главните статистически услуги, които предлагаме, а не толкоз да вземем за пример за услугите в областта на човешките запаси, които също предлагаме.

Ще работите главно от София?

- Не, главно съм основан в Лондон, където е и централното ни звено. Имаме и други софтуерни хъбове - във Вилнюс, Талин и Меделин в Колумбия, които са под моята пълномощия.

Как успявате да управлявате места, които са толкоз разнообразни и далечни?

- Да, разнообразни и далечни са, само че ни разрешават да откриваме разнородни гении от целия свят, които стоят зад нашия напредък. Основната ни тактика е, че не се опитваме да вършим едно и също във всеки софтуерен център, в противен случай, опитваме се да бъдат разнообразни един от различен. Развиваме ги по този начин, че на всички места да развиваме технологията и специалистите си, само че да не се припокриват, а всеки център да прибавя към световното. Така става доста по-лесно да управляваш центровете, тъй като знаеш какво тъкмо очакваш от всеки. Имаме и доста мощни лидерски екипи, които са самостоятелни и не разчитат непрекъснато да държим връзка, тъй че да ми се постанова да скачам от един офис в различен. Хората могат да взимат решения сами.

Защо решихте да се разраствате към България?

- Ние закупихме българска компания за спортни данни през 2015 година (InPlay Sports Data – бел. ред.) и оттогава насам опитът ни тук е единствено позитивен. Много бързо утроихме мащаба на компанията както на световно, по този начин и на локално равнище. Искаме да разчитаме на първо място на себе си, когато става дума за събиране на данни онлайн. Закупихме компания, която беше потвърдила, че може да бъде независима, като в същото време беше и измежду водачите във връзка с технология. Тук работим в две съществени насоки: едната е технология и разработка на артикули, а другата са интервенциите, при които събираме цялата информация. Осъзнахме, че можем да достигнем до ужасно доста експерти тук. Да, тук има голяма конкуренция, изключително във връзка с фрагменти в софтуерния бранш. Но хората тук са с доста високо качество и ни разрешават да растем по метода, по който желаеме. Причината да считаме, че можем да растем тук, е, че работим в спортната промишленост, тъй че знаем какво тъкмо търсим и какви са преимуществата ни по отношение на другите компании: ние търсим хора, които имат интерес и към технологията, и към спорта. Разбира се, не е наложително да си състезателен почитател, с цел да работиш при нас, само че несъмнено оказва помощ. Когато имаме и двете, е елементарно и за нас да работим с тях, и за тях да решат да останат при нас, тъй като рядко се среща тази композиция.

Ще имате 400 души тук и ще се опитате да удвоите това число в идващите три години. Почти всяка компания в IT бранша в България се оплаква от липса на задоволително фрагменти, тъй че по какъв начин смятате да извършите сходно уголемение?

- В момента имаме 320 души тук, в новия офис, с задоволително повърхност да ги удвоим. Нашето преимущество е спортът. Има нещо, което притегля хората към нас, тъй като те работят непосредствено със спортните федерации на международно равнище. Само в България да вземем за пример обслужваме Българския футболен съюз, Българската федерация волейбол и Националната баскетболна лига. Това, което казахте – че IT фирмите тук се оплакват от дефицит на фрагменти – демонстрира, че търсенето е високо. За нас това е добре, тъй като доста от фрагментите към този момент са добре тренирани, с задоволително опит. Тук обаче не работим единствено върху софтуерния си артикул, само че и върху интервенциите, които включват самото събиране и култивиране на данни.

Казахте, че тук ще се намира " невронният център " на компанията, до момента в който в Лондон се намира централата

- Да. Лондон е нашата комерсиална централа и мястото, откъдето управляваме самия бизнес. Някои от нещата, които вършим тук, в София, вършим и в Колумбия, с цел да сме сигурни, че всичките ни услуги доближават до всички места по света, които обслужваме. Все по-често ни се случва и да изпращаме чиновници отсам в други наши центрове, тъй че София не дава отговор единствено за растежа на този съответен център, само че и за световния ни напредък поради високата експертиза на българските гении.

Работите в над 150 страни. Това е съвсем целият свят, тъй че има ли таван за растежа ви?

- Не мисля, че пазарът е стеснен, тъй като ставаме все по-активни в баскетбола и волейбола. Най-активни сме във футбола, само че даже и там считам, че имаме доста накъде да растем. Има и значително други спортове, към които да растем. Растежът може да пристигна и от напълно разнообразни места, да вземем за пример сега се занимаваме с уголемение на опциите на стрийминга, където има огромна незапълнена ниша при по-малко известните спортове. Инвестираме доста в изкуствен интелект, в събирането на статистики посредством логаритми.

Нека приемем, че имаме един мач, в който вие събирате данни кой състезател какъв брой пасове е направил, какъв брой корнери или тъчове има. Как работи цялата технология?

- Ние създадохме технология, която разрешава на хората да събират всички тези данни. В множеството случаи, когато приказваме за събирането на информация онлайн, са нужни двама или повече души, които да дават отговор за съответно събитие. Приложенията ни могат да се употребяват на всевъзможни устройства. В някои случаи това са наши хора, в други случаи единствено отдаваме технологията на федерациите и те употребяват свои лични хора.

Какво би било бъдещето на този вид технология? Сензори в топките?

- Това е забавен спор, който се води от дълго време, тъй като някои хора считат, че датчици в топките биха трансформирали салдото им. Другото " огромно нещо " е биометричният тракинг, за което също към момента няма изясненост – нито дали ще бъде в оборудването или някъде другаде, нито каква тежест би имала тази технология.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Q&A

Как си почивате?

- Пътувам доста, само че аз в действителност обичам да пътувам, тъй че не усещам огромна потребност от отмора. Най-важното за мен е да съумея да намеря време за себе си и моите близки, поради работата ми, която изисква толкоз доста пътешестване.

Коя бизнес книга бихте предложили?

- Чета доста книги, само че рядко ги доправям, тъй като постоянно се оказва, че узнавам повече от работата си, в сравнение с от тях. През последните две години има две книги, които са ме впечатлили най-вече: Talent is Overrated на Джофри Колвин и The Everything Store на Джеф Безос.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР