Интернетът на нещата (Internet of Things, IoT) и умните градове

...
Интернетът на нещата (Internet of Things, IoT) и умните градове
Коментари Харесай

Internet of Things #13: САЩ тества 5G "умния град" в полеви условия

" Интернетът на нещата " (Internet of Things, IoT) и " умните градове " (Smart City) са концепции за софтуерно възстановяване на градската среда, за които все по-интензивно се приказва през последните години. С появяването на бърз и благонадежден безжичен интернет и изключително около навлизащите мобилни мрежи за данни от пето потомство (5G) smart технологиите една по една стартират да се появяват и в полеви условия – като се стартира от към този момент относително тривиални неща като " умното " улично осветяване, камерите за видеонаблюдение с аналитични качества и smart светофарните уредби, мине се през по-комплексни решения, като да вземем за пример " умното " сметосъбиране и следенето на параметрите на въздуха, и се стигне до услуги " на ръба на научната фантастика " като доставка на колета с дронове и самоуправляващи се коли.

Големият въпрос обаче е какво тъкмо ще се случи, в случай че всички тези IoT и Smart технологии би трябвало да работят редом и по едно и също време в действителна среда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Точно това се пробват да ревизират на процедура и основателите на софтуерния парк Curiosity Lab – първият пробен " мини интелигентен град " на територията на Съединени американски щати. Той бе публично открит на 11 септември в предградието Пийчтрий Корнърс край Атланта, Джорджия. Разположен на повърхност от 500 акра, техпаркът употребява 5G мобилна съгласуваност, с цел да тества успеваемостта на разнообразни IoT технологии и решения за самостоятелна подвижност. На процедура обаче Curiosity Lab няма да е просто ескпериментален полигон, а ще си е напълно същинско обитаемо място – на територията му ще живеят към 1000 души, а още към 7500 ще идват тук на работа всеки ден. Това ще разреши всички smart технологии да имат непрекъсната и интензивна интеракция с обществото и да се види тяхната успеваемост в нелабораторна среда.

Завръщане в бъдещето

Централно място в Curiosity Lab ще заема интелигентната пътна мрежа за тестване на самоупралвяващи се транспортни средства. Тя ще е с дължина към 2.5 км, ще има доста завои, смяна на наклона до 13% и високи дървета, които ще хвърлят сянка върху пътното платно и по този начин ще основават допълнители провокации пред софтуера на колите с автопилот. Цялата среда се управлява от 20 видеокамери с аналитични функционалности, които ще бъдат интегрирани към софтуерна система за разбор и ръководство на трафика и ще обезпечават вписване и различаване на пътните произшествия в действително време.

Градският превоз в Curiosity Lab ще се прави от самостоятелните електрически микробуси Olli. По умната пътна инфраструктура ще се движат и прототипи на самоуправляващи се коли на Kia, както и отдалечено ръководени e-скутери на Tortoise. Всички колета в умното градче ще се доставят от самостоятелни дронове на Autonodyne и Valqari, самостоятелни косачки на Greenzie ще се грижат тревата в Curiosity Lab постоянно да е идеално подравнена, а Little на Softbank Robotics ще поддържа чистотата на пространствата. Всички устройства, които се тестват на територията на новаторския комплекс, ще обменят данни с помощта на високоскоростна мобилна 5G мрежа, обезпечена от Sprint. Създателите на Curiosity Lab се надяват в скоро време да привлекат още доста започващи компании, които да опитват тук с нови мобилни артикули и решения.

" Фирмите, които проправят път с IoT технологиите от ново потомство, нормално пропущат една стъпка в процеса на разработка: намирането на " жива лабораторна среда " за изпробването им ", разяснява Брайън Джонсън, градски управител на Пийчтрий Корнърс, при откриването на софтуерния комплекс. И прибавя: " Curiosity Lab обезпечава първа по рода си действителна среда за тестване, която да потвърди надежността на тези технологии – основава реалистични условия, които разрешават потребление на роботика, решения, основани на изкуствен интелект, самостоятелни услуги и всевъзможни други неща, които в последна сметка оформят прйзажа на крайградската и градската среда на утрешния ден. "

Това, което в доста огромна степен подкрепя основаването на първия американски " мини интелигентен град ", е фактът, че предградието Пийчтрий Корнърс е основано безусловно от нулата преди единствено седем години. " Те нямат доста наследени разноски и проблеми, инфраструктура, старомодни политики и процедури и даже политици от предишното. Всичко тук е ново ", обобщава обстановката Бетси Платенбург, изпълнителен шеф на Curiosity Lab. " Те действат доста повече като частна компания, като стартъп, тъй че са в положение да бъдат доста по-бързи, да са гъвкави и доста по-креативни в това, което вършат ", добавя тя.

В България също към този момент се организират първите проби за 5G мрежите, а в това време не изоставаме от международните трендове, като разнообразни решения за умни градове към този момент работят посредством други одобрени технологии, като да вземем за пример 4G и LoRa. Още в края на предходната година Vivacom употребява съществуващата си инфраструктура, с цел да сплоти всички свои IoT услуги в единна платформа VIVA Smart. Чрез нея телекомът към този момент създава и предлага разнообразни услуги като интелигентно видеонаблюдение, ръководство на трафика и паркиране, мъдро сметосъбиране и мониторинг на качеството на въздуха. Така че " умният град " е може би една концепция по-близо, в сравнение с си давате сметка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР