Утре президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще връчи

...
Утре президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще връчи
Коментари Харесай

Утре президентът на Република Северна Македония ще връчи мандат за съставяне на правителство на Димитър Ковачевски

Утре президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на определеният от СДСМ Димитър Ковачевски, сподели пред македонските медии ръководителят на македонския парламент Талат Джафери. Обяснявайки цялата процедура за избор на ново държавно управление, Джафери счита, че то ще встъпи в служба на 17 януари 2022 година

От този миг, в който връчи мандата, президентът следва да уведоми ръководителя на Народното събрание за това и стартира да тече срокът от 20 дни, в който номинираният за министър-председател би трябвало да се яви пред Народното събрание с предложение на новото държавно управление и работната стратегия на държавното управление, сподели Джафери.

Той изрази вяра, че Ковачевски ще съкрати този период, само че сега, в който бъде импортирана програмата и съставът на държавното управление, Народното събрание в границите на 15 дни би трябвало да организира двудневно съвещание. До преди среднощ на втория ден новото държавно управление би трябвало да бъде гласувано.

Джафери чака съставът на новото държавно управление да бъде препоръчан към 10-11 януари и след съвещания с парламентарните групи да бъде планувано съвещание на Народното събрание, евентуално на 15-16 януари.

На въпрос какво ще стане, в случай че в Народното събрание няма болшинство за гласоподаване на новото държавно управление, Джафери сподели: " Има 64 депутати в болшинството и това в действителност ще покаже вотът ".

За болшинство в македонското Собрание са нужни 61 депутати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР