Утре командир Мууникин Кампос, подчинените му Хелга и Зохар и

...
Утре командир Мууникин Кампос, подчинените му Хелга и Зохар и
Коментари Харесай

До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх

Утре пълководец Мууникин Кампос, подчинените му Хелга и Зохар и ще излетят в Космоса и ще приковат вниманието на всички страни с галактически упоритости, без даже да са от плът и кръв.

Мууникин, Хелга и Зохар са манекени, а Шон е плюшена играчка - амулет на за пръв път от петдесет години. Покрай това политане няколко страни и галактически организации построяват същинска екосистема от полети към плана " Артемида " (Artemis), в която държавни организации и частни компании поставят.

През Студената война американското знаме на Луната отправяше политическо обръщение в двуполюсен свят.

Днес галактическата конкуренция е доста повече от игра на знаци: при триумф на този и идващите, към този момент пилотирани, полети над естествения сателит може да се появи орбитална станция, на него - основите на бъдеща база, а с тях - и непрекъснато човешко наличие.

В това изпитание Съединени американски щати няма да са сами. От триумфите - и грешките - им ще се учат за личните си планове Русия и Китай.

Най-малко три аргументи

Луната още крие доста неизвестни; изследвана е дребна част от пъворхността ѝ. Колкото и вълнуващи да са поредицата от идни задачи за откривателите, причините това да се промени надалеч не са напълно научни.

На първо място е по-близката практическа изгода:. Силиций, редки земни детайли, исполин, хелий-3 (изотоп, който би могъл да зарежда бъдещите реактори с термоядрен синтез, ), скъпи метали.



Те към момента не могат да бъдат донесени на Земята, а и разноските за това наподобяват непостижими. Докато обаче бъдат деликатно изследвани, пътуването до Луната може да стане доста по-лесно - а това е и водеща задача на краткосрочните и средносрочните задачи. В американска медия се появи даже, че Луната е " най-ценният неподвижен парцел на Слънчевата система " (независимо от иронията в израза, употребен за орбитиращо галактическо тяло).

На второ място е опцията за определяне на непрекъснато наличие на хораа н Луната - даже цели колонии, в случай че е допустимо - които отварят вратата за третата причина: опцията тя да се употребява като база за по-далечни полети. Най-известният образец е Марс, който. Сред водачи и бизнесмени от зараждащата се галактическа промишленост е необятно публикувано схващането, че индивидът има бъдеще като космичен тип, който пътува в космоса. По този път Луната е единствено крачка.

Поддържането на такова наличие би било допустимо, в случай че се удостовери разбирането, че Луната съхранява тонове лед - вода, годна и за пиянство, и за водородно гориво.

 Ракетата за първата задача към този момент е на стартовата площадка
© Joel Kowsky, NASA

Ракетата за първата задача към този момент е на стартовата площадка

До луната и назад: всички ще чакат 42 дни

При удобни условия ракетата Space Launch System ще отлети с " Орион " на 29 август; в случай че не стане, има още два прозореца в идващите седмици.

За 42 дни, от които по 19 е пътят надлежно до Луната и назад, задачата би трябвало да завърши първата от пет задачи в програмата " Артемида ". За това време, в случай че всичко върви по проект: При триумф НАСА ще се придържа към изместената (спрямо оповестеното от предходния президент Доналд Тръмп) цел американски астронавти да кацнат на Луната през 2025 година (първа ще е жена, каквато не е стъпвала на земния спътник). Това ще стане едвам след още един полет, при който човек ще обиколи окололунната орбита.

Китай към този момент счита, че е допустимо кацането на негов тайконавт (китайският терминологичен аналог на американските астронавти и съветските космонавти) през идващото десетилетие на века, в случай че софтуерните проучвания в региона не престават в настоящия ход. При това китайските галактически проекти не зависят от промяната на администрацията в организациите (и управлението на държавата), както е в Съединени американски щати: в НАСА. Първите три полета на НАСА ще костват всеки по 4.1 милиарда $, а бюджетът на цялата стратегия е 93 милиарда При това, за разлика от корабите на " Спейс Екс ", самата ракета SLS, въпреки и най-мощната сходна, излитаща в космоса, е за еднократна употреба; Китай по еднократна, а това доста свива разноските за полети - в Съединени американски щати те постоянно ще са политически сензитивна тематика. Същевременно нововъведения като тези на " Спейс Екс " (чийто разноски за изстрелване на потребен товар са шест пъти под тези на Роскосмос и ).
Нищо в плана не е инцидентно: манекените да вземем за пример са нужни за експериментиране на ефикасността на специфична жилетка против галактическата радиация.

 Овцата Шон - талисманът на задачата, който ще е в създадената от Европейската галактическа организация капсула.
© Twitter @esaoperations

Овцата Шон - талисманът на задачата, който ще е в създадената от Европейската галактическа организация капсула.

Символиката е с гръцки имена, само че въпреки всичко американска: богинята на дивите животни и лова Артемида е сестрата на Аполон, а " Аполо " (Аполон на английски) е знаковата американска лунна стратегия, завършила през 70-е години на предишния век. Всичко насочва към речта на президента Джон Кенеди през 1962 година: тогава на стадион в Хюстън той съвсем пътем загатва, че Съединени американски щати ще изпратят човек на Луната до десетилетие. Целта, в епохата на идеологическо опълчване, е изпълнена по-рано: екипажът на " Аполо 11 " каца през 1969-а.

Оттогава обаче доста неща се трансформираха: Луната към този момент не е единствено трофей, а източник на благоприятни условия.

Само крачка по пътя

Другите задачи до Луната фактически са по-скромни, само че са и единствено крачка по пътя към разгръщането на галактически стратегии.

През 2019 година китайският уред " Чанъе " бе първият, който кацна на противоположната страна на Луната. Пекин , водещият съперник на Европа и Съединени американски щати, ( " Тиенгон " ) и възнамерява няколко лунни проучвателен задачи, както и такива за събиране на метеорити. Русия не се отхвърля от концепцията за Luna-25 макар войната в Украйна - задача, която не се състоя тази година, само че евентуално ще е идната. Роскосмос се надява Luna-25 първи да доближи полюсите, считани за вероятен източник на вода за бъдещо непрекъснато наличие.

Китай ще следи изключително деликатно изстрелването и стадиите на " Артемида " в идващите няколко години: дружно с Русия се надява да построи " Международна лунна изследователска станция " през идващото десетилетие, и то също на богатия на лед южен полюс, към който гледат и Съединени американски щати. Общо 19 други страни са подписалите към този момент споразуменията " Артемида " (, само че против тях ще е водещият съперник на Запада за превъзходство в международната стопанска система и политика с амбициозна галактическа стратегия. Впрочем Съединени американски щати още не са убедили европейски сили като Германия и Испания да станат част от плана. " Това е нова галактическа конкуренция - този път с Китай ", за " Билд " предишния месец админът на НАСА Бил Нелсън. " Трябва да сме доста загрижени, в случай че Китай кацне на Луната и каже: " Сега е наша, стойте надалеч. "

Китай упреква Съединени американски щати, че изкривяват задачите на галактическата му стратегия: спокойно съдействие, а не милитаризация, и Вашигтон " най-голямата опасност в космоса ".
Индия също остана отвън споразуменията " Артемида ", а от години е считана за обещаваща като галактическа мощ: през 2009 година апаратът " Чандраяан 1 " откри вода на Луната. Десет години по-късно с модула " Викрам ", който ще се повтори през 2023 година

 Модулът
© Aubrey Gemignani, NASA

Модулът " Орион ".

Обединените арабски емирства съумяха да изпратят, а в този момент с японска помощ луноходът " Рашид " би трябвало да кацне на Луната като първа напълно частна задача до такава степен, въпреки в сходни стратегически аватньори на арабската монархия границите сред частно и държавно да се размиват.

Японската задача Slim ще опита да реализира най-точното в географски проект кацане на Луната в историята - без аналог, изключително поради че е първа лунна задача за Токио. Целта е " прилуняване " с акуратност до 100 м по отношение на заложена точка вместо просто в регион с подобаващи условия, дружно със спектроскопски проучвания. Отделна амбициозна задача е тази на галактически стартъп ispace - също от Япония - за тест на комплицирана инсталация и изпращане на напълно частен луноход.

Корейският уред Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) е поръчка на интереса на Сеул към Луната и средство за нови научни измервания. Апаратът би трябвало да орбитира 100 км над повърхността най-малко една година и да изследва с принадлежности като ShadowCam на НАСА, да даде нов тип карти на Луната, да изследва лунния прахуляк и еволюцията на спътника, магнитното му поле и доста други: подготовка за задача със събиране на проби от Луната до края на десетилетието. Тъкмо този транспортен съд би трябвало да понесе и " Рашид " - напълно малко по-голям от радиуправляема количка - към спътника на Земята - и обособен, създаден от японската галактическа организация, уред.

Въпросът за водачеството

Така минимум седем задачи ще се насочат към Луната в близко време с разнообразни задания. Няма гаранция, че те ще съумеят. Комбинацията от мощен държавен ангажимент и присъединяване на частни компании обаче би трябвало да подкрепи една от основните цели на бъдещата галактическа промишленост: стигането до това небесно тяло да е по-лесно и на ниска цена, в сравнение с е било за хората в последния половин век.

В американски медии обаче зачестиха мненията, че Съединени американски щати може и да се възприемат като водач в космоса, само че към този момент изостават, поради упоритостите на страни като Китай.

" Космическата конкуренция не е завършила - тя едвам стартира, а ние изоставаме ", американски конгресмен в коментар, оповестен от The Hill. Ако Съединени американски щати проправят пътя към Луната и тази и другите задачи се увенчаят с триумф, това ще усили интереса освен към " най-ценния неподвижен парцел ", а и към въпроса какъв брой надалеч може да стигне човек и не дали, а какъв брой бързо Марс е вероятен отговор.

Всичко това ще отнеме десетилетия и изисква голям софтуерен и прогрес и пренаписване на правната база на интернационалното галактическо съдействие. С плануваното за на следващия ден изстрелване тази конкуренция единствено стартира: спечелилият (или победителите) ще разполага със съществени политически и стопански прерогативи най-малко десетилетия. Или повече. Крайният резултат ще даде отговора на още един въпрос: ще запазят ли Съединени американски щати надмощието си в космоса, а и на Земята?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР